Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.03.2026, 00:36:22
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit Manastirile momentului in Romania

Nu am mai văzut un astfel de subiect în zona forumistică, mi se pare interesant care ar fi mănăstirile exponențiale pentru deceniul 2020-2030 (și după), cum de pildă erau:

1.Sihăstria în anii 90 când trăiau pr Paisie Olaru, Cleopa și Ioanichie Bălan și sute de mii de oameni se scurgeau către această lavră pt binecuvântare, rugăciune, sfat.
2.Techirgiol și lucrarea pr Papacioc între 2000-2007
3. Sâmbăta de Sus și Oașa - pr Teofil Părăian.
4.Petru Vodă - pr. Iustin Pîrvu
5.Antim - Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu,
6.Schitul Prodromu - Petroniu Tănase și Iulian Lazăr
7.Manastirea Cernica - Ilarion Argatu
8. man Recea - Ioan Iovan și lista e deschisă

E clar că anumite mănăstiri au adunat neamul cel mult-dezbinat, în vremuri grele și mulți s-au ridicat prin credință, duhovnicie și pastorație aplicată.

Din câte se vede existau cel puțin unul doi duhovnici, o obște închegată, program serios de rugăciuni și oameni cu evlavie care se raportau duhovnicește la contactul cu viața de mănăstire.
Vechi 12.04.2026, 21:43:50
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

În Munții Stânișoarei, oamenii sunt lumina

Văd că de ceva ani se repetă o paradigmă la protv - emisiuni despre duhovnici, mănăstiri de Paști și Nașterea Domnului cu scopul de a potența credibilitatea postului progresist până-n măduva oaselor și pt a capta publicul conservator.

Ce mă deranjează la genul ăsta de emisiuni e că li se permite unor operatori tv să intre în zone ascunse din mănăstire, ex chilia din pustie a maicii Fotini sau alte lucruri pe care tu ca mirean care te duci în timpul liber, pe propria cheltuială, nu cu grupul de autocar să zicem că deranjezi, pe care nu le afli.

Deci poți să mergi ani de zile la o mănăstire, nu afli dedesubturile mănăstirii, nu intri în bucătăria lor, în atelierul de broderie, în locul unde sunt ascunse opere importante, la chilii ascunse prin munți, nu afli de ele, nu știi că există, nu ai luxul să vorbești 5 minute cu cei mai importanți duhovnici din mănăstire.

În schimb o televiziune comercială, care vinde audiența pentru publicitate și își vinde publicul în perioade electorale ca să iasă tot felul de experimente progresiste toxice pt țară de tipul PNL, USR, Petrov, Iohannis, Nicușor care votează agenda lgbt, vaccinistă, taxaționistă - care duce de fapt la lichidarea asistată a poporului român, o astfel de televiziune află totul în maxim 2 săptămâni, li se pune covor roșu peste tot și fac emisiuni mai bune chiar decât trustul trinitas.

Să zicem că printr-o emisiune de aceasta află mai mulți oameni care altfel nu ar fi aflat niciodată subiecte duhovnicești, dar răul făcut prin manipulare cu picătura chinezească întins pe ani de zile e mult mai rău decât orice.

Părerea mea e că nu ar mai trebui permis televiziunilor comerciale să facă emisiuni în mănăstiri și totul să fie făcut de bloguri neafiliate politic și care nu fac tranzacții comerciale și de zona Patriarhiei, ar trebui delimitate lucrurile, altfel publicul credincios va fi mereu prins în ițele manipulării.

Practic asta fac televiziunile să se credibilizeze lansează și documentare profesioniste, amestecate cu minciună de marketing politic ca să deruteze, să zică lumea păi uite că au și lucruri bune - deci sigur tot ce zic ăștia e adevărat, credibil, veridic.

Last edited by Iorest; 12.04.2026 at 21:48:37.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2026, 20:40:39
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Hristos a Înviat!

Nu mai este, a dispărut.
Dacă știi o altă adresă să mi o comunici și mie, …dacă este vorba de Mănăstirea Stanisoara.
Mulțumesc anticipat.

Last edited by cozia; 13.04.2026 at 20:47:43.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2026, 22:21:27
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Hristos a Înviat!

Nu mai este, a dispărut.
Dacă știi o altă adresă să mi o comunici și mie, …dacă este vorba de Mănăstirea Stanisoara.
Mulțumesc anticipat.
Eu spuneam de Maica Fotini care are o chilie retrasă, dar presa a ajuns la ea, enoriașii de rând care poate caută o povață nu.

Dar presa care ne-a distrus în toate evenimentele cruciale la Referendumul pt familie, care a lansat campanii de boicot vrem spitale nu catedrale / Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici, care a militat pt închiderea bisericilor de Paști.

Știu că provocatorul ăsta de Alex Dima scrisese în plandemonie pe un grup intern cu Bănescu ce ne facem cu episcopii cu opinii divergente Giurgiu și CT, mare pișicher.

Văd că pt promotorii principali ai liberalismului care distruge societatea conservatoare se pune covor roșu, sunt băgați prin toate cotloanele și ungherele ascunse ale mănăstirilor, ajung pe unde nu ajung mireni care merg individual prin pelerinaje.

Datorită unora de teapa pro oamenii devin superficiali față de credință, practic așazisa europenizare a dus la rezultatele proaste și la scăderea fulminantă a credinței pe care o observăm din anii 90 încoace.

Tags
ava, duhovnic, lavra, manastire, pustnic