Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #29  
Vechi 27.11.2015, 06:46:03
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, au continuat ieri, 26 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu cu o sesiune de comunicări științifice. Evenimentul academic a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a prestigioasei facultăți ocrotite de Sfântul Andrei Șaguna.
Dacă în prima zi a manifestărilor academice, culturale și duhovnicești dedicate hramului din 30 noiembrie studenții teologi au avut posibilitatea să participe la un eveniment editorial, în a doua zi a programului, tinerilor teologi li s-au prezentat cele mai noi roade ale activității de cercetare desfășurate de profesorii lor. Trei dintre cadrele didactice ale facultății au adus în fața colegilor și a studenților comunicări științifice cu teme diferite din sfera spiritualității răsăritene, a bioeticii și comunicării.
În aula facultății au fost prezenți decanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, prodecanul facultății, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, precum și o bună parte a corpului profesoral, alături de studenți, masteranzi, doctoranzi și preoți.
Prima comunicare științifică a fost susținută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. Părintele profesor a făcut cunoscute studenților, dar și colegilor, ultimele preocupări de cercetare legate de contextul istoric și bisericesc al îndepărtării Sfântului Ioan Gură de Aur din tronul de Patriarh al Constantinopolului. Încă de la începutul expunerii, arhid. Ioan I. Ică jr. a amintit proiectul amplu de cercetare început în urmă cu mai mulți ani și intitulat „Canonul Ortodoxiei”, menit să aducă la lumină surse și documente din spiritualitatea, teologia liturgică, dogmatică și canonică a Răsăritului Ortodox.
„Unul dintre dosarele de final privește destinul din ultimii ani ai vieții Sfântului Ioan Gură de Aur. El nu a luat parte la nici un sinod de tip ecumenic, dar ceea ce am putut să descopăr, traducând și analizând, au fost disputele, controversele și epistolele schimbate pe tema destinului lui final între marile scaune ale Bisericii creștine de la începutul secolului al V-lea, între Constantinopol, Antiohia, Alexandria și Roma. Întotdeauna când te apropii de texte și le deslușești în contextul lor, descoperi nesfârșite aspecte și lucruri noi. Desigur, imaginea despre Sfinții Părinți este una schematică și decontextualizată, pentru că îi scoatem din contexte și îi analizăm separat, extrăgându-i din demersurile epocii lor. Surpriza pe care am avut-o se poate rezuma în puține cuvinte, și anume faptul că la sfârșitul vieții sale, o viață destul de agitată și nu foarte lungă, a avut parte de o cădere provocată de alexandrini, mai exact de Teofil al Alexandriei, pe motive canonice. A fost și pentru mine o provocare și trebuie să regândim tot acest proces al lui, care a dus la căderea, la exilul și la sfârșitul lui tragic. A fost victima unei conspirații foarte bine orchestrată, din partea Alexandriei în special, dar și din partea curții imperiale. Însă, pe undeva a fost și victima propriei libertăți de expresie. Istoricul bisericesc Socrate spune un cuvânt cheie care exprimă foarte bine personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, un cuvânt grecesc greu traductibil, pe care îl avem și în Sfânta Liturghie: <paresia>. Acesta înseamnă a vorbi liber, foarte familiar, cu încredere în sine, deschis, liber și noi l-am tradus cu <îndrăzneală>”, a subliniat părintele profesor.
Provocarea transhumanismului
A doua comunicare științifică a aparținut protos. lect. univ. dr. Vasile Bârzu și s-a referit la o mișcare științifică și filosofică născută în ultima perioadă în rândul savanților și nu numai: transhumanismul.
Părintele arhimandrit a subliniat necesitatea ca Biserica să răspundă acestei provocări a epocii actuale și să exprime învățătura Evanghelică despre om, viața de apoi și Înviere.
„Această analiză a mea este făcută în contextul agendei transhumaniștilor, formulată în două simpozioane științifice ținute în 2012 și 2013 la Moscova și New York, unde se prevede ca într-un orizont de 30 de ani să se modifice total omul. Am conștiința că poate fi un total act de manipulare, că acești oameni de știință își arogă mai mult decât pot, că este de fapt o schemă de gândire a proorocului mincinos din lume și a apărut în acest context și o enciclopedie a manipulării transhumaniste. Însă, este foarte interesant de studiat tema din punct de vedere al spiritualității și a psihologiei, a ceea ce presupune această agendă și anume că peste cinci ani va exista un robot total funcțional, un robot humanoid, în a doua fază, peste 10 ani, acest robot să preia capul oamenilor valoroși din lume și să le continue viața, iar în următoarea fază să aibă un creier artificial care să preia copia personalității omului și omul să-și continue viața pe acest avatar cibernetic. În ultimă fază, acest avatar bionic, cibernetic, va fi transformat într-un avatar de lumină, o hologramă, cu actualizarea unei cercetări din domeniul fizicii cuantice. Am dat atenție acestei perspective pentru că sunt angrenați în acest demers mii de cercetători, cu bugete de miliarde de dolari”, a spus protos. lect. univ. dr. Vasile Bârzu.
Ultimul referat a fost susținut de asist. dr. Corina Grecu și a fost intitulat „Comunicarea, un mijloc prin care putem schimba lumea”. În prelegere, asist. dr. Corina Grecu a evidențiat nevoia unei mai bune comunicări atât în mediul academic, cât și cel bisericesc.
„În primul rând, trebuie să învățăm să îl ascultăm pe celălalt. Am fost extrem de bucuroasă când un student a avut la ultima sesiune de licență tema tăcerii. Ascultarea începe cu tăcerea și am cerut mereu studenților să nu vorbească când o altă persoană vorbește. Exercițiul constant mă ajută să mă depășesc, iar a tăcea nu însemnă doar a nu vorbi, ci a-l accepta pe celălalt”, a spus Corina Grecu.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
O hotararea noua publicata pe www.basilica.ro mihailt Generalitati 6 14.01.2011 22:11:54
Activitatile saptamanii la Centrul de Formare si Consiliere fragmente Stiri, actualitati, anunturi 0 13.09.2010 09:25:35
Centrul Academic International Eminescu ( 121 de ani in eternitate ) cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 14.06.2010 17:59:31
Am noutati: cred ca stiu cine e NOI mq Generalitati 19 02.09.2009 13:54:01
Noutati uimitoare la Altermedia!Tesla a fost roman!Parol! mihailt Generalitati 3 21.05.2009 21:43:39