![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() TÎLCUIREA PSALMULUI 10 Întru sfîrșit, Psalmul lui David. Spre Domnul am nădăjduit, cum veți zice sufletului meu: Mută-te în munți ca o pasăre! Zice: Pentru ce oare mă sfătuiești să fug, și munții să-i înconjur ca o pasăre ce zboară și să mut corturile aici și acolo eu, cel ce am nădejdea întemeiată către Dumnezeu și, pentru aceea, nu mă tem de neprieteni? 2 Că, iată, păcătoșii au întins arcul, gătit-au săgeți în tolbă, ca să săgeteze întru întuneric pe cei drepți la inimă. De aici vedem că Proorocul a învîrtejit cuvintele spre Dumnezeu, învățîndu-ne că arcele și săgețile vrăjmașilor sînt gata și că ei vor, în întuneric, să folosească asupra noastră măiestria și pîndirile. Fiindcă „întuneric” a numit tăinuirea bîntuielii și ascunderii, și numele acesta arată noaptea fără lună. Iar „drepți cu inima”, nu a zis mărturisindu-și fapta bună desăvîrșită, ci știind că n-a lucrat nimic spre vătămarea lui Saul, ci a păzit totdeauna spre dînsul dragoste prea-multă. 3 Cele ce Tu ai săvîrșit, ei le-au surpat. Zice: Nu am răpit împărăția, ci am primit hirotonia de la darul Tău, iar aceia se ispitesc a mă pierde, într-armîndu-se împotriva hotărîrii Tale. Dar Dreptul ce a făcut? 4 Domnul este în Biserica cea sfîntă a Sa, Domnul în cer are scaunul Său, ochii Lui privesc peste lume, genele Lui cearcă pe fiii oamenilor. 5 Domnul cearcă pe cel drept și pe cel necredincios. Aceia m-au urît, iar Tu, Drept Judecător - șezînd în scaunele cerești și făcînd a Ta arătare în Biserica de pe pămînt - privești peste toată lumea și destul Îți sînt Ție numai genele ochilor ca să cunoști toate cele omenești. Și ști cu de-amănuntul faptele celor nedrepți și ale celor drepți și cumpănești răsplătirile după lucruri. Dar se cuvine a ști că și „ochi”, și „gene”, și „scaune” și celelalte ca acestea, le zice mai trupește, învățîndu-i pe oameni cele dumnezeiești din lucrurile omenești, adică punînd lucrărilor dumnezeiești numiri de mădulare omenești. 6 Iar cel ce iubește nedreptatea urăște sufletul său, Cel ce-și iubește sufletul său urăște nedreptatea, iar cel ce are dragoste spre aceea măiestrește pieire sufletului său, căci trage asupră-și dumnezeiasca urgie, pentru care vorbește proorocescul cuvînt: 7 că va ploua peste păcătoși lațuri, foc, și pucioasă și duh de vifor - Închipuie pedepsele de la cele făcute de demult Sodomei și Gomorei, pentru că Domnul a plouat din cer foc și pucioasă peste cetățile acelea. Deci așa i-a îngrozit și aici, nu ca și cum va aduce asupră-le negreșit pe acelea, ci arătînd muncile cele de multe feluri. partea paharului lor. Pe acestea - zice - și le-au agonisit loru-și cu sorți, alegînd fărădelegea. Iar „pahar” numește aici munca. Așa, încă și într-alt Psalm: „Paharul este în mîna Domnului, cu vin neamestecat, plin de amestecătură.” Și, după puțin: „Bea-vor toți păcătoșii pămîntului.” Acest pahar i s-a poruncit Fericitului Ieremia să-l aducă neamurilor. 8 Că drept este Domnul și dreptățile a iubit, îndreptări a văzut fața Lui. Zice: Domnul le aduce pe acestea asupra celor ce trăiesc întru răutate, căci, fiind izvor al dreptății, folosește îndreptarea ca pe o cîrmă și le orînduiește pe toate. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|