Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2009, 10:23:20
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 65

TÎLCUIREA PSALMULUI 65

Întru sfîrșit, cîntarea Psalmului învierii.

Nici cea evreiască nu are această deasupra-scriere, nici ceilalți tălmăcitori, nici Cei 70 în Exapla, ci și pe aceasta - precum se vede - au adăugat-o oarecari. Dumnezeiescul David a scris și Psalmul de față tot celor robiți în Babilon, dar acelora care dobîndiseră acum întoarcerea și se apucaseră de călătorie. Totodată, mai-nainte grăiește încă și mîntuirea neamurilor.
Strigați lui Dumnezeu, tot pămîntul, cîntați numelui Lui, dați slavă laudei Lui!
Zice: Toți oamenii, împărtășindu-vă împreună cu noi de cîntarea de laudă, împreună cu noi trimiteți și cuvenita cinste lui Dumnezeu. Și după cuviință cheamă toată firea oamenilor către o împărtășire ca aceasta, întru dînșii zugrăvindu-se cele ale mîntuirii tuturor: căci, precum ei s-au izbăvit din robia Babilonienilor, tot așa s-a slobozit omenirea, după înomenirea lui Dumnezeu și Mîntuitorului, de amara tiranie a diavolului.
După aceea, îi învață și chipul cîntării de laudă:
2 Ziceți lui Dumnezeu: Cît sînt de înfricoșate lucrurile Tale! - întru mulțimea puterii Tale minți-vor Ție vrăjmașii Tăi.
Minunați-vă - zice - după putere de minunile făcute de Dumnezeu, că atîtea sînt și într-acest fel, încît nu se cred de cei rău-credincioși. Acest „întru mulțimea puterii Tale minți-vor Ție vrăjmașii Tăi” are încă și altă înțelegere, mărturisită de adevăr, că zice: Dacă vei lumina lumea cu lumina cunoștinței de Dumnezeu, schimbînd pe cei mulți întru buna-credință, atunci și cei ținuți cu întunericul necredinței se vor fățărnici bunei-credințe, lepădîndu-se de păgînătate. Și acest lucru îl vedem făcîndu-se totdeauna, că mulți, slujind înșelăciunii elinești, nu îndrăznesc a mărturisi acest lucru la arătare. Încă și Iudeii, strîmtorîndu-se, laudă biruința Crucii și adevărul proorociei se arată de pretutindeni.
3 Tot pămîntul să se închine Ție și să cînte Ție, să cînte adică numelui Tău, Preaînalte!
Simmah a zis stihul mai descoperit: „Toți cei de pe pămînt se vor închina Ție viersuind, vor cînta numele Tău.” Și acestea sînt proorocie a vremii de acum, întru care Se laudă Dumnezeul tuturor întru toate neamurile și Stăpînul Hristos Se numește „Preaînalt” de către toți.
4 Veniți și vedeți lucrurile lui Dumnezeu, cît este de înfricoșat întru sfaturi, mai mult decît fiii oamenilor!
Zice: Puneți mintea voastră, și înțelegeți fiecare lucru din cele făcute de Dumnezeu și minunați-vă de negrăita Lui înțelepciune, prin care neamul oamenilor se povățuiește către buna-credință. Așa a înțeles și Teodotion: „înfricoșat întru sfaturi mai presus decît fiii oamenilor”, adică: Înfricoșate și minunate măiestrii pune la cale pentru mîntuirea oamenilor. Apoi, povestește cele făcute de demult:
5 Cel ce va întoarce marea întru uscat, prin rîu vor trece cu piciorul.
Aici, s-a schimbat timpul, și pe cele trecute le-a zis ca pe cele ce vor să fie. Iar ceilalți tîlcuitori au păzit timpul, pentru că Simmah zice așa: „A schimbat marea întru uscat, rîul l-au trecut cu piciorul.” Și zice: Acesta este Dumnezeu, Cel ce ne dăruiește nouă mîntuirea, Cel ce de demult a despărțit marea și rîul și le-a poruncit a trece pe strămoșii noștri fără de primejdie. Acesta e Dumnezeu, „Care și neamurilor le-a dăruit trecerea, prin baia nașterii de a doua, întru care se zidesc din nou: că - precum acolo a desfăcut Marea Roșie, prin mîna marelui Moisi - așa și aici, prin mîna preotului, înnoiește norodul ce crede întru Hristos, iar pe faraonul cel gîndit împreună că căruțele lui, adică pe diavolul cu poftele lui, îl cufundă. Cei învățați, știți taina ce o zic.”
Acolo ne vom veseli de Dînsul,
Adică lîngă Iordan, „precum și cei din neamuri lîngă dumnezeiasca scăldătoare: pentru că și atunci, despărțindu-se ca să treacă norodul, și acum, primind pe Făcătorul și Ziditorul a toate, Iordanul lucrează mîntuirea oamenilor. Fiindcă baia - intrînd într-însa pentru noi Dumnezeu și Mîntuitorul nostru - ne-a născut de a doua oară pe toți, prin apă și prin Duh.”
6 de Cel ce stăpînește întru puterea Sa veacul.
Are stăpînire nepieritoare - zice - și Împărăție nemărginită.
Ochii Lui peste neamuri privesc,
Și nu numai de noi se grijește, ci poartă grijă de toată lumea și tuturor le va dărui mai pe urmă a Sa cunoștință. A proorocit arătat acest lucru, apoi, văzîndu-i cu ochii duhovnicești pe cei ce vor grăi împotriva propovăduirii, Proorocul mai-nainte vestește foarte luminat necredința acelora și trufia:
cei ce amărăsc să nu se înalțe întru sine.
Pe aceștia, Teodotion i-a numit: „cei ce se abat”, Achila: „cei ce se depărtează”, iar Simmah a zis mai luminat: „Cei nesupuși să nu se înalțe întru sine.”
Vedem sfîrșitul proorociei: acei trei sau patru Elini care au rămas întru păgînătate se înalță întru sine cu gîndul că nu s-au dus împreună cu mulțimea, adică nu s-au supus propovăduirii. Acestora le poruncește cuvîntul proorocesc: „Cei ce amărăsc să nu se înalțe întru sine”, că amărăsc asupra loru-și pe Dreptul Judecător și trag asupră-le munca cea dreaptă. Apoi, după ce a arătat pedeapsa ce zăcea asupra acestora, proorocescul cuvînt se mută către altă față:
7 Binecuvîntați, neamuri, pe Dumnezeul nostru și auzit să faceți glasul laudei Lui,
Cuvîntul îngrădește neamurile, îndemnîndu-le să se depărteze de obiceiurile părintești, și să-L laude pe Dumnezeu și să-i învețe puterea Acestuia pe cei ce nu o știu. Că „auzit faceți” aceasta a zis, în loc de: „și învățați pe alții”.
8 a Celui ce a pus sufletul meu întru viață și nu a dat spre clătinare picioarele mele.
Zice: Dîndu-mă pe mine oamenilor celor rău-credincioși și păgîni, nu m-a lăsat să mă abat și să părăsesc calea cea dreaptă. Ni se cuvine a însemna că acestea toate le povestește ceata celor cu bună-credință, fiindcă Dumnezeu a trimis în Babilon, împreună cu păcătoșii, și pe cei străluciți cu buna-credință, ca pe niște învățători de Lege și iscusitori, ca să-i îndemne, să-i lumineze și să-i povățuiască pe toți către buna-credință. Unii ca aceștia erau Daniil, Iezechil, Anania, Azaria și Misail. Lor și altora asemenea cu ei li se potrivea să zică cele puse înainte, pentru că despre fața lor le-a scris pe dînsele darul Duhului.
9 Că ne-ai cercat pe noi, Dumnezeule, cu foc ne-ai lămurit, precum se lămurește argintul.
Ne-ai slobozit - zice - să le pătimim pe acestea vrînd a arăta tuturor lămurirea bunei noastre credințe. Acestea s-au zis și de către fața purtătorilor de nevoință ce după vremi au pătimit sau pătimesc pentru Hristos.
10 Băgatu-ne-ai pe noi în cursă, pus-ai necazuri pe umărul nostru,
11 ridicat-ai oameni asupra capetelor noastre, trecut-am prin foc și prin apă; și ne-ai scos pe noi întru odihnă.
Așa era cuptorul întru care, suflînd, Duhul îi răcorea pe nevoitori. Iar „cursă” era groapa leilor, cursă nepăzită și nescăpată, dar cu toate acestea Proorocul a scăpat din ea, prin dumnezeiescul dar. Era cu putință să fie ei bătuți și munciți de cei ce îi robiseră, de aceea a zis și acest grai: „Pus-ai necazuri pe umărul nostru, ridicat-ai oameni asupra capetelor noastre”, adică: Robi ne-am făcut în loc de slobozi, dar - izbăvindu-ne de toate acestea și dobîndind întoarcerea - vom aduce Ție jertfele legiuite. Că a adăugat:
12 Intra-voi în casa Ta cu arderi de tot, da-voi Ție rugăciunile mele
13 pe care le-au osebit buzele mele și le-a grăit gura mea întru necazul meu.
Zice: Cîte m-am făgăduit chinuindu-mă și rugîndu-mă, le voi plăti cu bună cunoștință.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Psalmii in lectura lui Marcel Iures mariusmanta75 Generalitati 9 20.12.2015 08:12:12
psalmii de laudă... myself00 Generalitati 2 13.06.2012 01:23:27
Filozofia crestina vs celelalte filozofii Pestisorul de Aur Generalitati 90 11.12.2011 23:47:07
Inmormantarea la celelalte religii tigerAvalo9 Generalitati 19 18.02.2009 23:08:38
Cum se citeste Evaghelia? costel Reguli in Biserica 4 13.01.2009 08:23:23