![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() TÎLCUIREA PSALMULUI 120 Cîntarea treptelor. Ridicat-am ochii mei la munți: De unde va veni ajutorul meu? Fiind îmbulzit de multe primejdii dureroase de tot felul, căutam cu ochii în toate părțile, dorind să dobîndesc vreun ajutor. 2 Ajutorul meu - de la Domnul, Și știu că nu voi dobîndi nici un ajutor omenesc, însă singură milostivirea lui Dumnezeu îmi este destul. Și, arătînd puterea ajutorului, a adăugat: Cel ce a făcut cerul și pămîntul. Că Cel ce le-a lucrat pe acestea cu cuvîntul are putere să-mi ajute și mie. De aici, Proorocul le tîlcuiește ce se cuvine să facă: 3 Să nu dai întru clătire piciorul tău, nici să dormiteze Cel ce te păzește! Zice: Dacă vei stărui avînd nădejdea întărită întru Dînsul, vei dobîndi de la Dînsul toată purtarea de grijă. Iar pe acest „nu va dormita Cel ce te păzește” l-a pus omenește, luîndu-l din metafora celor ce străjuiesc cu sîrguință turme, și oști și cetăți. Că prin cele adăugate a arătat că dumnezeiasca fire este fără patimă: 4 Iată, nu va dormita, nici nu va dormi Cel ce păzește pe Israil. Păzitorul este din fire priveghetor, dar, clătindu-te tu, și El va primi lenevirea ca pe o dormitare, că nu Se va mai griji de tine, ci te va da celor ce voiesc să-ți vrăjmășuiască. 5 Domnul te va păzi pe tine, Domnul este acoperămînt ție peste mîna ta cea dreaptă. Așa a zis și în Psalmul al 15-lea: „Mai înainte vedeam pe Domnul înaintea mea totdeauna, că de-a dreapta mea este, ca să nu mă clătesc.” Deci și aici zice că: Fiind lîngă mîna mea cea dreaptă, mă va acoperi, și mă va păzi și mă va învrednici de toată purtarea de grijă. 6 Ziua, soarele nu te va arde, nici luna - noaptea. Se zice că luna este nu numai umedă, ci și fierbinte, și că arde trupurile asemenea soarelui. Și zice că: Dobîndind de la Dînsul purtarea de grijă, vei fi păzit nevătămat noaptea și ziua. Încă le aduce aminte și vechea istorie, fiindcă și cînd s-au slobozit de robia Egiptenilor, umbrindu-se cu nor, n-au fost supărați de văpaia soarelui. 7 Domnul te va păzi pe tine de tot răul, păzi-va sufletul tău Domnul. 8 Domnul va păzi intrarea ta și ieșirea ta de acum și pînă-n veac. Prin cele zise a arătat felurita purtare de grijă a lui Dumnezeu, care fiind de față, ne facem mai înalți decît neprietenii ce ne dau război și scăpăm de cursele vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|