![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() TÎLCUIREA PSALMULUI 141 Al priceperii lui David, cînd era el în peșteră rugîndu-se. Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Domnul m-am rugat. Și de aici este arătat că „strigare” numește sîrguința minții, căci cum ar fi strigat cu glas cel ascuns, care se sîrguia a se tăinui? Deci zice: Cu toată sîrguința am rugat pe Dumnezeu. 2 Vărsa-voi înaintea Lui rugăciunea mea, necazul meu înaintea Lui voi vesti. Zice: Am arătat Lui primejdia și I-am adus cu sîrguință rugăciune pentru aceasta. Și a arătat tăria rugăciunii prin acest „vărsa-voi”. 3 Cînd lipsea dintru mine duhul meu. Și făceam acestea văzînd covîrșirea relelor, că mă sălășluiam lîngă însăși moartea. Și Tu ai cunoscut cărările mele. Toate ale mele sînt arătate Ție și nimic din faptele mele nu s-a tăinuit de ochiul Tău. În calea aceasta în care umblam ascuns-au cursă mie. Și vînătorii urmăresc urmele fiarelor și întru acelea așează cursele. Urmîndu-i pe aceștia, Saul iscodea cele pentru David și, unde se înștiința că petrece, acolo îl pîndea. Și diavolul lucrează aceasta: și, celui ce călătorește pe calea întregii înțelepciuni, îi pune cursa iubirii de dezmierdări; celui ce se bucură de milostenie, lațul măririi deșarte; celui neiubitor de bani, pricinile lăcomiei de arginți; fecioriei, trufia; și, în scurt să zic, fiecărei viețuiri, pîndirea cea lesne vînătoare. 4 Luat-am seama de-a dreapta și am privit, și nu era cine să mă cunoască. Zice: De nicăieri nu am văzut nici un ajutor - că „dreaptă” a numit lucrul celor iubiți. Pierit-a fuga de la mine, și nu este cel ce caută sufletul meu. Am căzut întru încurcături nescăpate și nu aflu drum de fugă, nici pe cine să-mi ajute. 5 Strigat-am către Tine, Doamne, zis-am: Tu ești nădejdea mea, Deci Te rog pe Tine, de Care am spînzurat ale mele nădejdi. partea mea ești în pămîntul celor vii! 6 Ia aminte spre rugăciunea mea, că m-am smerit foarte! Dumnezeiescul David a numit de multe ori „parte” a sa pe Dumnezeu, și acum a făcut acest lucru iarăși, zicînd: Nu am nici un alt ajutor, ci pe Tine doar Te știu, și prin Tine mă rog a dobîndi viața. Iar „smerenie” numește aici primejdiile, că și Simmah a arătat aceasta, zicînd: „Ascultă-mi graiurile mele, că am obosit foarte!” Izbăvește-mă de cei ce mă gonesc, că s-au întărit mai mult decît mine! Războinicii s-au făcut mai tari decît mine, dar cu ajutorul Tău voi scăpa din mîinile lor. 7 Scoate din temniță sufletul meu, ca să se mărturisească numelui Tău! Iar Achila, așa: „Scoate din închisoare sufletul meu!” Căci, războinicii fiind tăbărîți lîngă ușa peșterii, era ținut ca într-o pușcărie și ca în temniță. Și făgăduiește că, după ce va dobîndi mîntuire, va răsplăti facerile de bine cu laude. Pe mine mă așteaptă drepții pînă ce vei răsplăti mie. Iar Simmah, așa: „Drepții vor încununa numele Tău, după ce îmi vei face mie bine”, pentru că vor lua facerea de bine către mine drept zălog al mîntuirii lor, și pe Tine, Dreptul Judecător, Te vor lăuda. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|