Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.01.2009, 13:21:44
Anca-Miha
Guest

Implicit Sf. Antonie cel Mare

"Oamenii se socotesc rationali. Insa pe nedrept, caci nu sunt rationali. Unii au invatat cuvintele si cartile vechilor intelepti. Dar rational sunt numai aceia care au sufletul rational, pot sa deosebeasca ce este binele si ce este raul, se feresc de cele rele si vatamatoare sufletului si toata grija o au spre cele bune si folositoare sufletului; iar acestea le desavarsesc cu multa multumire catre Dumnezeu. Numai acestia trebuie sa se numeasca oameni rationali" - zice Sf. Antonie cel Mare.
Asa ca nu te supara, silverstar, daca deranjeaza sinceritatea si adevarul; Sf. Antonie ne spune si de ce: oamenii nu disting intre bine si rau.

Tot Sf. Antonie spune mai departe: " Omul cu judecata, luand aminte la sine, cumpaneste cele ce i se cuvin si-i sunt spre folos. Acela cugeta care lucruri sunt folositoare pentru firea sufletului sau si care nu. Asa se fereste el de cele nepotrivite, care i-ar vatama sufletul si l-ar desparti de nemurire".
Drept sa-ti spun, nici eu nu te-am inteles de multe ori cand ne vorbeai de ratiune. Iata insa cat este de importanta.

In ceea ce priveste topicul de fata, as vrea sa ma refer la urmatoarea afirmatie facuta de tine:
"După mine, "Vechiul Testament" ar trebui să se încheie aici pentru că tot ce urmează e poveste pentru naivi..."
Nu pot decat sa-ti dau dreptate cu urmatoarea precizare: daca omul si-ar fi pastrat inocenta si dragostea de Dumnezeu, pe care o avea Adam, cunoscandu-L pe Dumnezeu, nu ne-ar fi trebuit nici restul VT si nici NT. Dar oamenii, precum spui, in naivitatea lor, se incred tot mai mult in gandirea lor imatura, nerationala si atunci pentru acestia a fost nevoie de VT, pentru evrei; si apoi de o perfectare a VT printr-un nou Legamant, NT, care ne-a adus ca noutate dragostea totala, cuprinzand si dragostea pentru dusmani. Pentru cel, care ajunge la aceasta performanta de a-si iubi si dusmanii, de a se debarasa de toate pacatele sale, nu mai e nevoie nici de lege si nici de rugaciune, caci traieste Hristos in el. Este un lucru minunat, dar teribil de anevoios de realizat. Ferice de cine poate. Noi oamenii nu suntem la fel; ceea ce unuia i se pare greu , altuia ii reuseste din prima. Ferice de acesta. Din pacate eu nu ma numar printre cei care invata usor...
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42