Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Vezi rezultatele sondajului: Este important sa cunoastem Sfanta Evanghelie?
Doar sa citim duminica de duminica 0 0%
Sa cititm tot, apoi pentru intelegere sa revenim la fiecare duminica 2 100,00%
Sondaj cu opţiuni multiple. Votători: 2. Nu poti vota in acest sondaj

 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 09.01.2009, 07:32:14
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (11)

Cel vindecat, în loc să-și arate recunoștința pentru nemărginitul bine, ce i-a făcut Mântuitorul, în loc să-I mulțumească și pentru sfatul pe care I l-a dat; în loc să cadă în genunchi înaintea Aceluia, Care, vindecându-l prin cuvânt, și arătându-i că a pătruns în secretul păcatelor lui, i se descoperă ca o ființă supraomenească, – el, cel vindecat, merge și denunță evreilor „că Iisus este“ Cel ce îl făcuse sănătos și-l pusese la cale să profaneze sâmbăta. Urmarea e că evreii iau pe Iisus la goană, drept răsplată pentru că vindecase pe cel slăbănog.
2. Ca și slăbănogul, bolnav era și Israil, reprezentat prin fruntașii evreilor, numiți în Evanghelie „iudei“.
Din cauza abuzului de poziția sa excepțională, favorizată, Israil își pierduse forțele spirituale și morale, devenise olog, nu putea face un pas înainte. El aștepta cu nerăbdare să se însănătoșească, dar nu se putea mișca, să intre în baia vindecării. Baia miraculoasă îi era înainte: era Cuvântul lui Dumnezeu, cuprins în Sfintele Scripturi; nu avea decât să intre în spiritul lor, să se spele spre a se vindeca. Dar preocupările lui, tradiția bătrânilor, care întuneca mintea și împietrea inima, îl ținea legat de atâta vreme. Simbolul miraculos al băii Vitezda, menit anume să-l deștepte din letargie, să-i ia albeața de pe ochi și să-l facă să vadă că mântuirea i-a sosit – pentru Israil rămâne un simplu semn, la care se credea îndreptățit în virtutea poziției sale favorizate, fără să afle în acest semn vreo învățătură, vreo provocare.
Când Iisus, doctorul cel proorocit și așteptat, vine la el, la bolnavul, la ologul Israil și-l întreabă dacă voiește serios să se însănătoșească, bolnavul nu voiește să-L recunoască. El, bolnavul își recunoaște ticăloșia, constată însuși că e paralizat, dar lui îi trebuie un om, nu Dumnezeu, care să-l bage în scăldătoare. Un om îi trebuie, care omenește să-l scape de robia romanilor și să întemeieze o împărăție pământească, împărăție, în care Israil, ologul, slăbănogul să aibă poziția de stăpân, iar toate celelalte popoare: robi ai lui. Așa doctor așteptau evreii, și, deci, firesc era să refuze vindecarea, ce le-o oferă dumnezeiescul doctor, Iisus Hristos.
Cu toate acestea însă doctorului Iisus I se face milă de nechibzuitul slăbănog, și-l vindecă prin cuvânt. Evreii aud învățătura Lui vindecătoare, mântuitoare, care li se dă în zi de sărbătoare, căci întreagă activitatea lui Iisus sărbătoare este; ei văd mântuirea, vindecarea, și în loc să mulțumească Celui Care le-o dă, fac cum face slăbănogul: aleargă la autoritatea Statului, cerând moartea Lui.
Ingrat în gradul suprem s-a arătat individul slăbănog; dar s-a arătat ca tip, ca reprezentant al unui popor întreg. Aceea ce a făcut el în mic, a făcut poporul Israil în mare. În ambii se arată ingratitudinea încarnată, incapabilă de-a primi vindecarea definitivă, mântuirea. Căci slăbănogul ajuns la slăbănogire prin propriile sale păcate, când este făcut atent la recidivă, în loc să se stăpânească, aleargă la dușmanii Binefăcătorului său, arătând prin fapte că n-are de gând să se abțină de la păcate. Și, ce face slăbănogul, ca individ, face și slăbănogul popor: aleargă la chiar dușmanii săi de moarte și cere moartea Mântuitorului său. El cade în recidivă ca popor. Că recidivul slăbănog, ca individ, a ajuns mai rău, e de la sine înțeles. Iar că recidivul popor slăbănog a ajuns mai rău de cum fusese înainte de vindecarea sa prin Iisus, istoria ne-a dovedit-o și ne-o dovedește destul de elocvent: Slăbănogirea lui recidivă l-a nimicit ca popor, lipsindu-l de patrie și de limbă și împrăștiindu-l pe toată fața pământului, ca urmare firească a ingratitudinii, cu care și-a tratat pe Binefăcătorul său; dar totodată drept avertisment pentru cei care răsplătesc binele cu rău.
În special pentru preoți și pentru viitorii preoți nici un învățământ mai zguduitor, ca acest învățământ: un popor întreg a fost dus la pierire prin ingratitudinea preoților și a cărturarilor lui. Preoții noștri au să-și deschidă ochii în patru cât pentru binefacerile dumnezeiești pe care le primesc ei și le primește poporul condus de dânșii: să nu se încuibe în inima lor ingratitudinea, ci mai ales să obișnuiască pe popor a-și arăta prin fapte mulțumirea sa către Dumnezeu și către oamenii care îi fac bine; mai ales însă către Dumnezeu, știind „că toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este de la Părintele Luminilor“.
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Talcuirea randuielii tunderii in monahism - Pr. Arsenie Boca Salistean Domnica Intrebari utilizatori 1 13.01.2013 22:28:25
Talcuirea celor 7 evanghelii io8nut Maslul 2 04.12.2011 12:17:08
Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii andrei_im Teologie si Stiinta 6 04.02.2010 22:47:26
Psalmul 136 in talcuirea lui Serafim Rose Miha-anca Rugaciuni 14 08.01.2010 23:10:53
Tâlcuirea numelui "Iisus"- din Învățăturile Sfintei Biserici cristiboss56 Din Noul Testament 1 10.06.2009 21:40:37