Citat:
În prealabil postat de bmd
Adunatul in jurul bisericii/preotului eu nu o vad deloc ca avantaj. Dimpotriva! Exista f. mult duh lumesc care se strecoara in biserica datorita amestecului dintre credinta si sentimentul national. Un hram devine cel mai ades un bal.... Iar ajutorul intre romanii  sincer eu unul n-am auzit de asa ceva.Nu cunosc caz in care un roman sa fi adus in firma lui un alt roman; si daca or fi sint exceptii!
|
Vroiam sa mai zic ca eu, cand am ajuns in Germania in 89, m-am dus mai intaii la o parohie romaneasca dar nu-mi placea pentru ca aveam impresia ca lumea se duce mai mult sa vada alti romani. Nu era foc acolo. Pe urma am gasit parohia de care ziceam, multinationala, cu limba germana, si acolo am simtit alt duh. Un duh de foc, de credinta adevarata. Acest duh m-a purtat, m-a hranit pana acum. Si aici la Bruxelles pot la o parohie de asta sunt.
Tot in costructie ca si aia. In germana nu exista inca toate textele liturgice (nu liturghia, ma refer la textele din minee, triod, etc).. preotul, care stie foarte bine greaca veche, traduce si retraduce in continuu (si cu mult har). Treaba trebuie sa faca toti parohienii prezenti sa intretina biserica.. Oamenii se mai si ajuta intre ei. Am ramas cu prietenii de viata de acolo. Multumesc lui Dumnezeu ca am gasit o asemenea parohie!
Dar ca sa nu critic parohiile uninationale, si la cea romana de la Bruxelles la care merg cateodata se simte un duh advarat crestin si mai putin national.