Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.05.2009, 23:07:22
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit Numerologia in ortodoxie

Sfantul Maxim Marturisitorul ne spune in volumul 3 al Filocaliei (la pagina 224):

Prin urmare cel ce cunoaște sensul fiecărui număr până la zece,
va ști ce înseamnă în Scriptură fiecare număr, după cum se
leagă, se adaugă, sau se împreună. Unitatea (1) înseamnă
neamestecarea, doimea (2) deosebirea, treimea (3) egalul și
inteligibilul, patru (4) indică lucrurile sensibile, cinci (5)
simțurile și cercul, (6) șase activitatea și desăvârșirea, șapte
(7) rotunjirea și neamestecarea, opt (8) stabilitatea și
nemișcarea, nouă (9) hotarul între materie și formă, sau între
cele sensibile și simțire, zece (10) atotplinul.

Veti gasi de-a lungul scrierilor sale multe interpretari ale numerelor prezente in Biblie. Ma intrebam nu demult ce semnifica numarul 38 al anilor petrecuti de slabanog la Vitezda (vedeti linkul de sub 38).

Sfantul Augustin: "Neintelegerea numerelor impiedica descifrarea multor pasaje figurate si mistice din Scripturi."

Constantin Galeriu ne talcuieste intr-o predica a sa ce semnifica cei 12 ani de suferinta ai femeii care avea boala la "san" si cei 18 ani de chin ai femeii garbove ca fiind de 2 ori cate 6, respectiv de 3 ori cate 6, acest 6 fiind un numar care simbolizeaza raul sau suferinta - nu mai retin exact (se pare totusi ca il contrazice pe M. Marturisitorul, dar poate ca Maxim intelege desavarsirea activa care urmeaza suferintei inevitabile a omului dupa pilda lui Hristos).

Poate sunt forumisti initiati in tainele numerelor, sa ne exlpice si noua de ce 666 este numarul Fiarei. Eu am parcurs numai cateva din cele 12 volume filocalice si nu am gasit inca interpretarea lui [oficiala, de la o sursa credibila]. Dar ma gandesc, tinand cont de ce spune Galeriu, ca semnifica suferinta extrema care va fi in lume atunci, dupa cum ne-o prezinta clar Apocalipsa.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Calatoria spre Ortodoxie si dinspre Ortodoxie ioanna Morala Crestina 76 14.06.2015 08:40:05
ortodoxie ocultista padrevicentiu Generalitati 5 02.07.2010 20:03:08
Patriotism & Ortodoxie eodor nastasa Generalitati 31 07.04.2010 12:20:20