![]() |
![]() |
|
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Evident stiu despre ce sustine stiinta. Cât despre statul pe forumuri, îti reamintesc ca tu ai deschis discutia. Ai promis ca închei discutia si nu te-ai tinut de cuvânt, acum vii si spui ca nu e ceva de folos sufletesc si ma acuzi pe mine ca ti-am raspuns la mesaje.
Icoanele si cuvintele din rugaciuni si slujbe lucreaza si fara sa rationam noi iar ce am spus eu despre minte e din Sfintii Parinti (Ioan Scararul, Siluan, parintele Sofronie si altii). Lepadarea de întelesuri sau apofatismul e ceva ce gasesti în orice manual de teologie dogmatica. Pot sa-ti spun în ce fel se dezbraca mintea de întelesuri dar ne departam prea mult de subiect. Mai dau o data fragmentele din Ioan Gura de Aur: De aceea, când vezi că nu o pietricică, ci tot pământul e purtat pe ape și că nu se cufundă, minunează-te de puterea peste fire care face aceste minuni. Dar de unde știm noi că pământul plutește deasupra apelor? Proorocul ne-o spune prin cuvintele (Ps. 23. 2) : „El l-a întemeiat pe ape, și peste râuri l-a gătit”; și iarăși (Ps. 135, 6): „Cel care a întemeiat pământul peste ape”. Ce zici? Apa nu poate ține la fața ei o pietricică, și poartă totuși pământul atât de mare, cu munții, dealurile, orașele, plantele cu oamenii si dobitoacele, și nu se cufundă? Și ce zic: mi se cufundă? Cum, când îi stă în jur mai jos de el atâta apă, cum de nu s’a topit și nu s’a prefăcut totul în nămol ? .... Spatele acestui cer pe care îi vedem sunt cuprinse din toate părțile de ape care nici nu curg, nici nu trag înapoi, deși nu aceasta e firea lor, ci ușor se strâng în locuri scobite, iar când dau de un corp rotund curg de pe el în toate părțile și nici o mică părticică din ele nu poate sta pe un astfel de loc. Ci uite, această minune s’a făcut cu cerurile și la aceasta se gândea iarăși proorocul când zicea: „Lăudați pe Domnul, ape care sunteți deasupra cerurilor” (Psalm. 148, 4). Și nici apa n’a stins soarele, și nici soarele mergând atâta timp dedesupt, n’a uscat apa. Din acestea se vede limpede ca e vorba de conceptul biblic al creatiei pamântului dupa separarea apelor de dedesubt de cele de deasupra, nu de pânza freatica. Despre dovezile din Scriptura capamântul e plat, reciteste mesajele mele. În Vechiul Testament, începând cu Facerea, sunt numeroase. În Noul Testament se spune ca potrivnicul i-a aratat Mântuitorului toate împaratiile lumii de pe un munte înalt, ca stelele vor cadea pe pamânt la sfârsitul lumii, ca alesii lui Dumnezeu vor fi adunati din cele patru colturi ale pamântului, ca soarele e deosebit de stele si caîmpreuna cu ele sunt luminatorii cerului. Într-adevar pacatul separa pe om de Dumnezeu dar pe masura ce ne straduim sa ne apropiem de Dumnezeu percepem tot mai multe lucruri ca stând între noi si El.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Un articol interesant despre Sfantul Ioan Damaschinul | mihailt | Generalitati | 0 | 04.12.2010 13:11:11 |
cum ne petrecem anul nou?(Sfantul Ioan Gura de Aur, Pr.Gh. Calciu, Ierom. Ioan Buliga | andrei_im | Generalitati | 8 | 31.12.2009 17:51:44 |
Sfantul Ioan Damaschinul era antisemit! Nu avea dragoste! | mihailt | Generalitati | 17 | 28.04.2009 13:53:20 |
Pagina dedicata Sfantului Ioan Damaschinul | mihailt | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 24.03.2009 11:02:21 |
Sfantul Ioan Damaschinul despre ingeri | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 0 | 07.03.2009 15:09:42 |
|