![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Condacul1: Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand ieertare greselilor noastre, Hristoase Dumnezeule, ca de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe Cruce, ca sa-i izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit, de aceea cu nadejde strig Tie: Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Icosul 1: ,,Iisuse, Bunule Mantuitor, - se ruga Avgar guvernatorul Edesei - vino si la mine si vindeca-mi boala cea fara de leac, de care sufar de multi ani...''. Asemenea si eu, plin de lepra pacatului fiind, strig catre Domnul astfel: Doamne al meu, miluieste-ma dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, faradelegea imi sterge. Doamne Mantuitorul meu, cu roua milostivirii Tale, spala-mi pacatul si faradelegea. Doamne, intoarce-Ti Fata Ta de la pacatul meu si de faradelegile mele curateste-ma. Doamne, inima curata in mine zideste si cu duh drept ma innoieste. Doamne, nu ma lepada de la Fata Ta si Duhul Tau cel Sfant sa nu-l iei de la mine. Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Condacul al 2-lea: Vazand dragostea si credinta lui Avgar, Doamne, i-ai scris lui: ,,Esti fericit, Avgar, ca nu M-ai vazut si ai crezut. Eu iti trimit pe ucenicul Meu care te va vindeca si-ti va harazi viata vesnica , tie si celor impreuna cu tine." Trimite-mi si mie, Doamne, mila Ta, celui ce-ti cant: Aliluia. Icosul al 2-lea: Mintea nu pricepe , cum Domnul, stergandu-Si Preacurata Sa Fata, a lasat intiparit pe mahrama Chipul Sau cel Sfant si l-a trimis lui Avgar, implinindu-i dorinta. Acesta a avut omare bucurie, privind si sarutand chipul lui Hristos, iar eu, inchinandu-ma cu evlavie si credinta ma rog: Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Doamne, reda-mi bucuria mantuirii si Duh stapanitor a avea. Doamne, Tie Unuia am gresit si rau am facut, dar iarta-ma ca un Indurator. Doamne, Mantuitorul meu, vezi scarba sufletului meu si vino-mi in ajutor. Doamne, auzi-ma, ca dinnecazuri doar tu ma izbavesti Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Condacul al 3-lea: Plin de puterea dragostei si bucuriei, Avgar s-a inchinat Chipului nefacut de mana al Mantuitorului lumii si, capatand vindecare, cu credinta a strigat:,,Hristoase Dumnezeule, cel ce se increde in Tine nu se va rusina in veac" ; invatandu-ne si pe noi sa nadajduim in mila Domnului si sa-I cantam: Aliluia. Icosul al 3-lea: Avand dragoste catre neamul omenesc, prin ucenicul Tau ai chemat pe Avgar din bezna pacatului, luminandu-i sufletul cu lumina adevarului Tau; cheama-ma si pe mine din adancul pacatelor, ca si eu, plangand sa-Ti strig asa: Doamne, da-mi lacrimi de umilinta ca, rugandu-ma sa-mi cureti faradelegea mea. Doamne, patrunde-ma cu lumina dumnezeiestii cunostinte si condu-ma spre Imparatia Ta. Doamne, Luminarea si Mantuitorul meu, la Tine vin, invata-ma sa fac voia Ta. Doamne, da-mi pricepere si goneste de la mine toate ispitele si pe calea mantuirii voi umbla. Doamne, nu-mi intoarce rugaciunea, auzi-ma si cu frica Ta sa ma intaresti. Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Condacul al 4-lea: Viforul patimilor si grijile vietii ma tulbura, iar inima mi-e cuprinsa de frica mortii, de aceea strig: Doamne, n-am pe nimenea aici sa ma ajute, scapa-ma, ca odinioara pe Avgar, si fa ca impreuna cu dansul sa-ti cant Tie: Aliluia. Icosul al 4-lea: ,,Auzind ca iudeii Te urasc si vor sa-ti faca rau, -scria Avgar-, Doamne, vino aici si vei locui cu mine". Si eu, urmand dragostea lui, din adancul caderii mele, cu indrazneala te rog, Hristoase, asa: Doamne Dumnezeul meu,intra in inima mea si ramai pentru totdeauna cu mine, pacatosul. Doamne Dumnezeul sufletului meu, uneste-ma cu Tine pe vecie, pe mine, ticalosul. Doamne, Doamne, de Tine se lipeste sufletul meu, umple-mi inima de bucurie. Doamne, auzi-mi rugaciunea si nu ma parasi in a credintei mele saracie. Doamne, cauta spre mine si cu mila Ta, inima sa-mi veselesti. Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Condacul al 5-lea: ,,Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! - au cantat copiii evreilor, intampinand pe Domnul in Ierusalim; si noi, acum, deschizand usile inimilor noastre, Celui ce vine la noi, cu umilinta ii cantam: Aliluia! Icosul al 5-lea Ce minunate cuvinte ai spus, Doamne, celor in necazuri: ,,Sa nu se tulbure inima voastra, credeti in Dumnezeu, credeti si in Mine, si veti mosteni imparatia gatita voua de la intemeierea lumii". Eu, insa, gandind la faradelegile mele, te rog, Bunule, lumineza ochii mintii mele, ca sa nu adorm in somnul mortii, ci treaz sa-Ti strig: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, cred in Tine, ajuta necredintei mele. Doamne Imparate Preaputernic, trimite-mi tarie credintei si deplina incredere. Doamene, cel ce ai scos pe Israel din robia lui Faraon, arata-mi si mie calea si adevarul Tau. Doamene, nu cu mania Ta sa ma certi si nu ma parasi pentru pacatul meu. Doamne, te rog din suflet, rugaciunea bonavilor sa o primesti. Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Condacul al 6-lea: Nu indraznesc Doamne sa ma uit la Chipul Tau, sunt ticalos si nevrednic; ci ca vamesul, suspinand ma rog: curateste-ma pe mine, pacatosul, izbaveste-ma de fatarnicia fariseica si invata-ma cu inima curata sa cant milostivirii tale: Aliluia. Icosul al 6-lea In scarba mea, Mantuitorule, mi-au stralucit mangaietoarele Tale cuvinte pe care le-ai spus: ,,Nu va voi lasa pe voi singuri, voi veni la voi.'' De aceea si eu, iesind din bezna deznadejdii, nadajduiesc in iubirea Ta de oameni si ma rog asa: Doamne, Daoamne, mi se topeste sufletul de durere, intelepteste-ma si poruncile Tale voi pazi. Doamne, Doamne, Adapostul meu, in necazuri si scarbe nu ma parasi. Doamne, al meu, Doamne, nevinovat fiind, ai fost socotit cu cei rai, izbaveste-ma de cei ce ma prigonesc. Doamne al meu, iarta-ma si primeste-ma ca pe fiul ratacit , in bratele Tale cand ma pocaiesc. Doamne, al meu, Doamne, din necazul de acum te rog sa ma mantuiesti. Doamne, Mantuitorul meu, vino si vindeca-mi durerile, cele sufletesti si trupesti. Va urma. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Care este scopul vietii? | amatyyy | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 53 | 23.05.2013 20:57:02 |
Discretia care pazeste taina vietii duhovnicesti autentice | Adriana Cluj | Calugarul | 3 | 12.03.2012 18:33:52 |
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? | elom | Nunta | 38 | 16.08.2011 23:45:58 |
Ce asteapta o fata care vrea sa se casatoreasca de | Ioan_Ciobota | Generalitati | 42 | 28.07.2007 01:13:20 |
|