Mulți își dau cu părerea și osândesc diferiți păcătoși. Ei spun: “Eu nu aș fi făcut așa ceva în locul lui”. Dar fiecare persoană este unică, și deci și motivațiile și intensitatea trăirilor. Așadar, nu am cum să știu eu ce a simțit altcineva când a făcut ceva ce eu judec a fi rău. Și, neștiind ce a simțit, nu am cum să judec obiectiv. Doar cineva care știe în totalitate contextul faptelor cuiva poate să judece drept. Și acea persoană este numai Dumnezeu, care cunoaște gândurile și simțirile oamenilor. Iar judecata lui Dumnezeu nu este pătimașă, ca a noastră, este singura judecată cu adevărat obiectivă.
“Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 3, 16-17). Acum este vremea când Dumnezeu încearcă să-i mântuiască pe oameni. După moartea fiecăruia, la judecata particulară, fiecare dă seama de faptele sale. Însă noi, oamenii, judecăm înainte de vreme (oricine se poate pocăi până la sfârșitul vieții) și subiectiv, căci nu cunoaștem adâncul ființei celor pe care îi judecăm.
Acum, în Postul Mare fiind, să luăm hotărârea de a nu-i mai judeca pe frații noștri, ca să nu ne agonisim osândă, “căci cu ce măsură veți măsura, cu aceeași vi se va măsura”. (Sfânta Evanghelie după Luca, 6,38). Sfinții Părinți ne recomandă să ne vedem de păcatele proprii, și așa vom afla adevărata odihnă și calea către Dumnezeu.