Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca
Eu personal cred ca nu s-a trecut nimic in cartile bisericesti-pt.adormiti in speta ,fara mijlocirea Duhului Sfant argumenez cu o intamlare din satul meu:
In timpul primului razboi mondial erau plecati din sat multi tineri.A ajuns vestea in sat ca au murit.Familiile le-au facut inmormantare..pomeni ..toata randuiala ..conform cartilor bisericesti,evident.
La intoarcerea lor ,fiecare povestea cum au simtit miros de mancare ..si in transee fiind si nemancati ..au simtit ca se satura de la miros..exact ce se dadea de pomana ..orez si coliva.
Am intrebat personal si mai multi au confirmat ..urmasi ai soldatilor de atunci ,printre care si bunicul meu
Pe de alta parte ,cu 100 ani in urma familiile ramaneau impreuna ,in acelasi sat sau cat mai aproape avand cine sa faca pomenile.Treptat prin indepartarea fiilor de familie ..batranii au avut teama de a nu li se face pomenile..motiv pt.care au aparut ..pomeni de vii ,de ex., iar biserica decat s-a mulat pe cerintele oamenilor,introducand alte rugaciuni
Tocmai in asta consta frumusetea ortodoxiei..ca e vie si nu inchistata .
|
Cu ceva timp in urma te apreciam pt. o postare dar patit fiind am avut totusi circumspectia de a conditiona aprecierea de sintagma : ,,... cel putin pina in prezent". Imi pare rau ca acum tocmai tu sora sustii si apreciezi aiureala (corect este sa ii spunem INEPTIE) numita ,,parastas in viu" si chiar i-ai gasit si explicatia care ti se pare justa . Te intreb , cit de atenta esti la sf. liturghie , sau mai bine spus , de unde incepi sa o traiesti ? Nu ai sesizat pina acum ca atit la sf. liturghie(cind se face si de obicei se face ectenia pt. adormiti) cit si la parastas exista formula rostita : ,,... inca ne rugam si pt. cei adormiti si pe care nu mai are cine sa-i pomeneasca " Tocmai acum , pe PRO-Tv , la Maruta, celebrul Tintareanu , un ,,profund crestin" si-a facut parastasul in viu. Atit acesta cit si toate celelalte sunt blasfemie . Cum ar fi ca sa botezi copilul inca nenascut dar prezent in pintecele maicii sau sa cununi 2 tineri de oful parintilor f. prieteni si de frica ca ei sa nu se rzgindeasca ? Insasi talmacirea cuvintului parastas , indiferent de provenienta neogreaca precum sau cea slava , traduce o stare linga/inafara cea normala, fireasca .Si daca subiectul este in starea normala de viu cum sa-i facem o slujba pt. o stare inafara celei in care el exista . Sunt de prisos discutiile cu absurdul situatiei si mai ales ca asa ceva este necanonic , vai de preotul care ingaduie sa o savirseasca !