Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.03.2010, 21:16:13
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca Vezi mesajul
imi asum cele spuse ..ca parere personala..si banuiam ca voi strarni pareri contrare...o singura corectare ..este pomana de viu ..nu parastas de viusi alta parere personala ..lasati oamenii sa creada asa!!...(atat m-am obtinut sa emit pareri personale aici..si uite ce le incasez acum)
Evidenta ca cel mai mare ajutor pentru cei adormiti este Sfanta Liturghie..pomenirea la Sf.LIturghie ..mi se pare cea mai mare,,onoare,,ca la Proscomidie sa se scoata particele pe Sf.Aghet ,alaturi de Maica Domnului si de sfinti..oricat de pacatos a fost ..e ceva in fata caruia nu pot decat sa ma cutremur
Iar la sate nu se face Sf.Liturghie zilnic., parastasele se fac la 3,21,40 zile,3,6 12luni.,pana la 7 ani
Eu nu am privit raspunsul meu ca pe ,,nevoia de a o incasa" sau de ,,a-ti da peste nas" . Ar fi un comportament scolaresc ca atunci cind nu sti o lectie si examinatorul are el boala de a te freca ca sa te faca de tot risul. Ori noi avem o virsta (oricare ar fi dar clar peste 20 de ani)iar trairea crestina cred ca este unul din interesele sublime ale omului motiv pt. care doreste fatis sau nu si incearca sa afle si sa puna in practica cit mai multe cunostinte precise. Poate tu nu nutresti chiar asa , este treaba ta ,daca vrei sa primesti ce am spus eu bine, daca nu poti face ceea ce ai si facut defapt, ignora. Am inteles ca iti asumi ce ai spus . Este o chestie fireasca, mai intii de toate numai ca cu toata iertarea si bunavointa cu care ma tratezi trebuie sa fac inca o precizare ... si nu neaparat sa-ti dau tie peste nas: a face pomana sau parastas este unul si acelasi lucru doar ca il denunim cu cuvinte slave, grecesti sau romanesti . Iti sta la indemina pt. a te convinge atit DEX-ul cit si dictionarul siteului ,,crestinortodox.ro". Am inteles si ce intentie ai avut cind ai precizat cele legate de liturghie si de soroace, sti bine, corect, ramine doar chestia cu parastasul in viu ca ... necanonica .
Este bine ca ori de cite ori vedem ca aproapele nu stie sau face ceva nelalocul lui atunci trebuie sa-i spunem ce greseste si cum este corest . Aceasta este atitudinea corecta crestina (isvorita direct din poruncile bisericesti)pe care trebuie sa o avem si sa o implinim. Nu trebuie sa-l si obligam sa faca asa ,nu (aici tine de ... liberul arbitru !)ci doar sa afle . Restul este treaba lui . La fel suntem si noi, am discutat, am schimbat pareri si am vazut fiecare ce pareri are si gata, de acum gata. Nu mai avem ce sa ...povestim pe acest subiect.
Totusi mi-a venit in minte si posibilitatea in care nici tu nu esti de acord cu parastasul in viu ci ca doar l-ai amintit . Daca aceasta a fost intentia ta si nu cea inteleasa de mine (cum ca pe linga existenta acestuia tu si esti de acord si-l apreciezi) atunci te rog sa ma scuzi pt . greseala de intelegere din partea mea.

Last edited by zaharia_2009; 22.03.2010 at 21:20:12.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sufletele mortilor din cer ne ajuta, se roaga pentru noi? sophia Slujba inmormantarii 59 16.11.2017 00:45:43
Cum putem ii mai putem ajuta pe cei dragi care s-au stins? alex190 Spiritualitatea ortodoxa 14 12.09.2012 21:24:24
Sufletele celor ce aleg sa fie incinerati se ridica la cer? cornel cornel Intrebari utilizatori 23 04.04.2011 00:06:58
Cum putem lua legatura cu cei adormiti? AdeLlA Generalitati 40 16.12.2010 13:54:51
Cum poti ajuta sufletele ratacite? Adelinne Generalitati 10 06.05.2009 23:18:20