Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Am auzit de oprirea de la Sf Impartasanie, dar de oprire de la spovedanie inca nu am auzit. Dupa cum puneti problema, Domnule Zaharia_2009, problema pacatoseniei omenesti ar trebui rezolvata in maxim 10 spovedanii. Adica la spovedania asta promit ca nu mai mint, si chiar asa fac. Si tot asa. Si ce usor si bine are fi daca ar fi asa. Dar situatia este cu totul alta. Da, multi isi doresc cand se spovedesc, din toata inima, sa nu mai faca pacate. Si totusi se intampla sa re-cazi. Si cazi din nou. Si din nou. Important este sa continui sa lupti si sa te ridici dupa fiecare cadere. Asta nu inseamna ca are cineva impresia ca se joaca de-a biserica si de-a spoveditul. Sau ca parerea de rau nu este sincera. Din pacate multi dintre noi avem firi slabe, traim in medii mai putin propice sfinteniei...
Sigur, sunt unii care nu prea iau in seama, sau se gandesc ca nu-i nimic daca pacatuiesc, ca se spovedesc si se duce pacatul. Asta este intr-adevar o atitudine gresita.
|
Nu ma mira ca nu ati inteles , m-ar fi mirat in schimb daca ati fi inteles ce am scris negru pe alb. Eu nu am vorbit de interdictia de la spovedanie , este constatarea dvs. eronata , eu am vorbit despre interdictia de la pacate si de zelirea omului spre viata curata . Continuind exemplul dat cu minciuna, este treaba dvs. daca spuneti ceva si de facut faceti altceva , adica , daca vreti sa va invechiti bine in minciuna ca si in alte pacate este dora treaba dvs ! Eu am spus clar ca inainte ca omul sa se umple de smerenie mindra si sa i se para un lucru tare bun ca se spovedeste des si se desleaga des de pacate trebuie invatat cum sa traiasca si strunit bine in functie de caracterul si temperamentul lui cu metodele care i se aplica cel mai bine pe suflet . Chiar am spus in finalul postarii , si nu imi face placere sa tot reiau pt. ca dvs. din ambitie sau alte interese ascunse tineti sa polemizam, ca frecventa marturisirii o stabileste cu mult sau f. mult discernamint duhovnicul si nu se face la staruinta noastra ,,innaltatoare".
Dar aspectele de amanunt legate de frecventa spovedaniei intereseaza si priveste cel mai mult pe duhovnici . Pt. noi rindasii este suficient sa stim ca trebuie sa ne spovedim cel putin in cele 4 posturi si sa facem negresit ce ne va spune duhovnicul lasind restul in seama lui . Asta numai in masura in care este f. bun si mai ales ca , asa cum am mai spus-o si in alte dati , si ca analizindu-ne periodic (la intervale mari de timp : de exemplu 5 ani) simtim noi insine ca sporim duhovniceste si ca am renuntat la o serie de pacate , ca postim mai mult si mai bine, si ca ne nevoim asemenea cu rugaciunea , cu milostenia , cu faptele bune s.a.m.d.