Citat:
În prealabil postat de Doriana
Dvs sunteti un evreu secular, nu-i asa? Nu v-ati ostenit prea mult sa va cititi nici propria Biblie.
Langu, nici eu nu am mers in cruciade, nici domnul ben_gal nu s-a inchinat la idoli [sper]. Cautam doar prin istorie.
|
ce-i aia "evreu secular"?
"evreu" nu este suficient? Poate ca mata nu ai treaba cu cruciadele, dar alde mine au deschis Ierusalimul turismului.
La idoli nu m-am inchinat. Am avut un bun prieten fecior de popa. Veneam la el sa-l prepar la limba romana. Casa lor era plina de tablouri cu persoane care aveau in jurul capului cercuri de butoi [asa credeam pe atunci], toate cumparate de la Itzik, vecinul meu, care tinea o taraba. Itzik era religios evreu, insa afacerile sunt afaceri. Itzik picta singur portretele acelea si avea o sablona care se potrivea la toti sfintii. Pentru a-i deosebi, unii aveau chelie, altii nu, unii aveau musteata, altii..
In fine. Itzik asta facea afaceri grozave. Veneau tarani si cupmparau cite 20 de sfinti de odata. Nefacind fata, Itzik m-a rugat sa-l agiut. Si ce sa spun... A iesit ceva de i s-a dus buhul si un popa mare a spus ca aici e o minune, nimic altceva. Itzik a primit o groaza de parale si a putut pleca la Palestina. Nu mi-a scris, nerecunoscatorul, dar cineva mi-a spus ca e in Ierusalim - picturi murale de mare cautare.