Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus
Domnule Lavrentiu, eu nu ignor lucrarea efectivă a Tainei asupra celor botezați, însă sfintele taine lucrează și cu colaborarea omului. Există suficiente cazuri care demonstrează că unii dintre cei care au primit Taina Botezului trăiesc o viață în păcat sau în nesimțire față de harul sfântului botez, viața pe care însă o presupune Taina Botezlui este o viață înnoită după voia lui Dumnezeu, o viață cât mai sfântă și mai dreaptă posibil pentru puterile și darurile pe care le are fiecare om.
|
Este adevarat ca Tainele lucreaza prin colaborare, dar nu trebuie sa uitam ca copiii sunt cei mai aproape de Hristos, ca si puritate a sufletului. Din acest motiv eu consider ca Botezul lucreaza in ei mai bine decat in mine, acum.
Nu vorbim de vreo lucrare ezoterica, ci de colaborarea Vietii cu cei ce se impartasesc de Ea. Mantuirea nu este rod al ratiunii sau al curatirii de pacate (pe care oricum copiii nu le au), ci este dar al lui Dumnezeu. Curatirea sufletului este necesara pentru noi ca sa il putem percepe pe Dumnezeu printr-o miscare de la complex la simplu; copiii insa sunt mai "afini" fata de Dumnezeu, in simplitatea lor.
Botezul si Euharistia fac parte din taina relatiei dintre micuti si Viata pe care le-o ofera Hristos. Oricine se interpune intre ei si Hristos face, dupa parerea mea, un pacat foarte mare, uitand cuvintele Mantuitorului: "Lasati copiii sa vina la mine..."
Si sa nu uitam ca si dintre catehumeni erau multi care au devenit eretici (de ex. Arie), deci botezul la maturitate nu te scuteste de necredinta sau de erezie.