|  |  | 
|  | 
| 

| |||
| 
 | |||
|   Citat: 
 Probabil ca cea mai cunoscuta pictura a lui Leonardo Da Vinci este "Cina cea de taina". La aceasta pictura, Da Vinci a lucrat sapte ani iar figurile care ii reprezinta pe cei 12 apostoli si pe insusi Iisus au fost preluate de la persoane care traiau in acea vreme. Persoana care a fost aleasa pentru a-l reprezenta pe Iisus a fost primul model pictat. Da Vinci a studiat cateva sute de tineri pentru a descoperi o fata si o personalitate care sa exprime inocenta, bunatatea si frumusetea. Dupa saptamani intregi, pictorul a gasit un tanar de 19 ani care era modelul perfect pentru a reprezenta figura lui Iisus. Timp de sase luni, Leonardo Da Vinci a lucrat pentru reproducerea caracterului principal al faimoasei sale lucrari. In perioada urmatorilor sase ani, persoanele care se potriveau au fost alese pentru a-i reprezenta pe fiecare dintre cei 11 apostoli, lasandu-se spatiu pe panza pentru a picta figura lui Iuda Iscariotul, ca parte finala a operei. Dupa mai multe experiente descurajante, Da Vinci a auzit de un om a carui infatisare corespundea in intregime celui pe care il cauta. Acesta era inchis intr-o temnita din Roma si condamnat la moarte pentru multele crime comise in ultimii trei ani. Cu permisiunea speciala primita de la rege, acest prizonier a fost adus la Milano unde i-a servit lui Da Vinci drept model pentru Iuda, timp de cateva luni. In momentul in care si ultimul retus a fost facut la chipul lui Iuda, puscariasul s-a aruncat la picioarele lui Da Vinci, plangand: - "O, Da Vinci, priveste-ma! Dumneata chiar nu stii cine sunt eu?" Leonardo, cu ochiul antrenat al pictorului, a cercetat cu atentie fata celui care ii servise drept model mai mult de sase luni si i-a spus: - "Nu, nu te-am mai vazut in viata mea pana acum sase luni cand mi-ai fost adus din temnita din Roma." Ridicandu-si ochii catre ceruri, cu ochii siroind de lacrimi, puscariasul a spus: - "Oh, Doamne, am cazut oare atat de jos? Sunt oare chiar atat de schimbat si de nerecunoscut? Leonardo Da Vinci, priveste-ma din nou pentru ca eu sunt cel pe care l-ai pictat in urma cu sapte ani ca figura a lui Iisus!" Last edited by carmina; 18.10.2010 at 14:58:09. | 
| Tags | 
| pilda, semanatorului | 
| 
 | 
|  Subiecte asemănătoare | ||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari | 
| O pilda | ioan cezar | Generalitati | 10 | 20.12.2012 19:37:03 | 
| Incredibila pilda | annajanette | Generalitati | 5 | 23.06.2010 14:00:20 | 
| Pilda magilor | ILaura | Mari Duhovnici si predicile lor | 0 | 24.11.2008 15:28:50 | 
| Pilda economului | Gaspar | Din Noul Testament | 7 | 16.10.2007 21:51:00 | 
|  |