Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.11.2010, 23:31:42
eclat_de_lune eclat_de_lune is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca Sf Isaac Sirul spunea ca dreptatea este o virtute mai mica decat iubirea…sau ca e cea mai inalta pana ajungi sa cunosti ce e iubirea.

Cei 11 au cautat dreptatea, supra(vietuiesc) dupa legi dictate, ca sunt traditii, religioase, laice…cauta sa restabileasca echilibrul….ticalosul, oricare ar fi acesta trebuie sa fie pedepsit. Pendularea de la un argument la altul, intre un sistem de legi si un altul : de unde si ezitari, inconsecventa, amoralitatea catorva din cei 11 (Ce mai? Niste « caldicei » !) …Exista doi care raman consecventi de la un capat pana la celalalt : unul este intruchiparea dreptatii (are tarie de caracter , capabil sa denunte o imoralitate atunci cand altii nu o fac, dispus sa cerceteze , si isi sustine inca de la inceput punctul de vedere), celalalt - daca e sa idealizam- a Iubirii (tace pana cand sa se ia decizia ultima –putem banui ca si-ar fi pus planul in aplicare chiar daca nu ar fi avut loc toata turnura si tevatura declansata de fizician). Interesat de remarcat este ca orice s-ar fi discutat si hotarat, povestea ar fi avut acelasi final. Filmul e o buna ocazie de expunere a ideii ca orice mijloc am adopta, finalitatea e aceeasi la nivel factual, dar ca modalitatea/mijloacele pe care le adopta fiecare il aduce pe unul sau pe altul mai aproape sau mai departe de Adevar. Pe cati din cei 12, toata povestea aceasta i-a schimbat ? chiar daca 10 dintre ei cred ca ei au facut dreptatea, al 11-lea poate chiar a realizat asta….dar al 12-lea? Nu a vrut dreptate..nici nu si-a pus problema…dar a facut mai mult decat dreptate.
Dreptatea nu se face cand privim fiecare cu inima, atunci se face iubirea, e mai mult decat dreptatea, chiar daca aceasta din urma poate lipsi.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42