Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 05.02.2011, 20:01:50
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 523
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Duceti discutia spre triteism si este un drum periculos.Grigore din Nyssa a dat un exemplu elocvent, ca sa nu se duca nimeni intr-o prapastie de acest tip:analogia universalilor care se manifesta in particulari.

Pe scurt:ca sa nu inteleaga nimeni ca exista mai multi ,,zei"in cadrul Trinitatii la fel cum exista o pluralitate de oameni in cadrul omenirii,s-a sugerat,stricto sensu,ca desi cei trei membrii ai Trinitatii pot fi separati ca persoane dpdv numeric(acum vedeti de ce v-am recomandat aceea adunare)ei nu pot fi separati in esenta(acum vedeti de ce v-am recomandat sa verificati sfintenia) sau substanta.Adica exact sensul acelui pasaj din Matei.Ei pot fi deosebiti ca persoane dar sunt una si inseparabili in fiinta lor(ipostasuri-ousia,parca prin sec IV se vorbea de o singura ousia si 3 ipostasuri).

Din ce stiu,poate ma insel,la Conciliul de la Constantinopol(381) s-a dat varianta definitiva a acestei doctrine,prin care s-a facut explicit ceea ce se stia implicit(ideea de perihoreza).Conceptia care a prevalat a fost ceea a lui Atanasie,perfectionata anterior de capadocieni:Vasile cel Mare,Grigore din Nyssa si Grigore de Nazianz.

Vasile cel Mare (,,Scrisorile") a dat o explicatie interesanta pe segmentul identitatii in natura: ,,Fiindca toate lucrurile care sunt ale Tatalui sunt vazute in Fiul si toate lucrurile care sunt ale Fiului sunt ale Tatalui.Pentru ca Fiul este in intregime in Tatal si il are in intregime pe Tatal in Sine Insusi.Astfel,ipostasul Fiului devine,cum s-ar zice,forma si chipul cunoasterii Tatalui,si ipostasul Tatalui este cunoscut in forma Fiului,in timp ce calitatea proprie, care este contemplata, in acesta ramine pentru distinctia clara a ipostasurilor".

Sa sarim putin gardul teologic la vecinii catolici.Augustin a contribuit si el la intelegerea Trinitatii prin analogiile din domeniul personalitatii umane(De trinitate).Pe scurt>daca omul este facut dupa chipul lui Dumnezeu,care este triunic,ar trebui ca in natura umana sa gasesti o dovada,o reflectare,indiferent cat de vaga/estompata(fie si ca o consecinta a pacatului)a caracterului intreit al Celui de Sus.Augustin a pornit de la afirmatia biblica ca Cel de Sus este dragoste si a observat ca exista trei elemente necesare,la nivel uman,in dragoste:cel ce iubeste,cel ce este iubit si dragostea care ii uneste.
Eu nu duc discutia spre triteism, ci vreau sa stiu daca stiti de unde au cei care functioneaza pe principiul "sola Scriptura" notiunea de Sfanta Treime.
Caci cu aceeasi "sola Scriptura" a venit si Arie, fiindca toti teologii citati de dvs. au venit DUPA Arie; adica, nu exista atunci teologia de acum, in care e super-clar cum stau lucrurile cu Sfanta Treime.

Pentru dvs. , in secolul 21, e limpede ce e cu Trinitatea Sfanta, fiindca si lui Luther si lui Calvin le-a fost limpede in secolul 16 si nu si-au mai batut capul, si de aceea nu va mai bateti capul cu ea.

Dar fara sa vreti ati pus degetul pe rana, : nu aveti Sfanta Treime exprimata ca sintagma in Biblie, ci o aveti dintr-o alta sursa.
Aceasta se dezvaluie cand faceti trimitere la teologii pe care Bisericile ortodoxa si catolica ii considera nu doar niste nmari luminati filosofi si logicieni crestini, ci sfinti care sunt "mari dascali ai lumii si ierarhi" (mai erau si episcopi ai Bisericii pe deasupra...).

Insa si Luther, si Calvin si restul de dupa dansii au repudiat aceasta sursa. Asa cum a repudiat-o Arie cand a venit cu argumente din Biblie impotriva Sfintei Treimi.

Tot Luther s calvin (si urmasii lor) au statutat "sola Scriptura". Aceasta va da dreptul si dvs., si mie, sa ne consideram inspirati cand citim Biblia si sa consideram ca ceea ce concluzionam noi din Biblie este normativ de credinta. Asa cum a facut si Arie acum 17 secole.

Din moment ce doar cu Scriptura in mana nu am ajuns la un consens privind o anume problema teologica, fie ea Sfanta Treime sau tinerea duminicii ca zi a Domnului in crestinism, desi amandoi beneficiem de o autoritate personala cand interpretam Biblia, acum faceti apel la niste sfinti pe care tot cei care au statutat "sola Scriptura" i-au repudiat...

Am impresia ca mergem pe nisipuri miscatoare si ca oaza despre care imi vorbiti (teologii secolelor primare) nu se afla pe harta dupa care se orienteaza regimentul dvs. ...
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11