Pe mine m-a frapat întotdeauna această - aparentă - contradicție și contrast între viețile unor sfinți care au avut ocazia să săvârșească fapte eroice, precum Sf. Maximilian de care ați pomenit, sau martirii pentru credință, sau marii mistici care au văzut pe Cristos sau I-au purtat rănile, cei care au săvârșit mari minuni, vindecări, cei care au convertit popoare întregi, străbătând lumea cu Crucea în mână, pe de o parte,
și
viețile altor sfinți, atât de simple și "anoste", pe de altă parte. Iată de exemplu pe Sfânta Tereza de Lisieux - și-a trăit scurta viață într-o mănăstire. Minuni nu a făcut (decât după moarte). A trăit în mănăstire, s-a rugat și a muncit împreună cu celelalte călugărițe și L-a iubit foarte mult pe Isus. A scris o cărțulie în care explica că va încerca să găsească o nouă cale spre sfințenie - o "cale micuță", deoarece i s-a părut că o biată călugăriță ca ea nu se poate compara cu marile figuri ale Bisericii, apostoli, mucenici, mari predicatori si teologi. De fapt, a descoperit că aceeași cale duce la Cristos și pe cei mari și pe cei mici: Iubirea de Dumnezeu.
Iată un fragment din cărțulia ei, intitulată Povestea unui suflet:
Întotdeauna mi-am dorit să devin o sfântă, dar vai! comparându-mă cu sfinții am constatat mereu că între ei și mine este deosebirea dintre un munte uriaș al cărui pisc se pierde în ceruri, și firul de nisip neînsemnat, strivit sub pașii trecătorilor. În loc să-mi pierd curajul, mi-am spus: Bunul Dumnezeu nu inspiră dorințe iluzorii, pot deci, în ciuda micimii mele, să năzuiesc la sfințenie; să mă fac mai mare este imposibil, trebuie să mă accept așa cum sunt, nedesăvârșită, dar aș vrea să caut modul pentru a mă duce în cer pe o cale foarte dreaptă, foarte scurtă, o cale mică cu totul nouă. Ne aflăm într-un secol al invențiilor, nu mai trebuie să ostenim suind treptele scărilor; cei bogați au avantajul ascensorului. Aș vrea să găsesc și eu un ascensor care să mă urce până la Isus, căci sunt prea mică pentru a sui scara abruptă a desăvârșirii. Atunci am căutat în cărțile sfinte indicația ascensorului, obiectul dorinței mele, și am citit aceste cuvinte ieșite din gura Înțelepciunii Eterne: "Dacă cineva este mic, să vină la mine". Atunci am venit, intuind că am găsit ceea ce căutam; și dorind să știu, o Dumnezeul meu, ce ai face celui mic care ar răspunde chemării tale, mi-am continuat căutările și iată ce am găsit: "Ca o mamă care-și măngâie copilul, așa vă voi consola, vă voi purta în brațe și vă voi legăna pe genunchii mei!" Ah! niciodată cuvinte mai gingașe, mai melodioase, nu mi-au bucurat inima: ascensorul care trebuie să mă urce la Cer sunt brațele tale, o Isuse! Pentru aceasta n-am nevoie să cresc, din contră, trebuie să rămân măruntă, să devin din ce în ce mai măruntă.
Last edited by Erethorn; 05.02.2011 at 22:28:58.
|