![]() |
![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Printre pericolele care pândesc organismul din cauza E-urilor se numără alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale și ale ficatului, tulburările hepato-biliare, ale tubului digestiv, cancerul și creșterea nivelului de colesterol
Majoritatea produselor alimentare din magazine au în compoziție E-uri. Dacă unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sănătate dacă sunt consumate pe perioade mari de timp. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a realizat pentru gândul o listă a celor mai periculoși aditivi alimentari pe care îi întâlnim în produsele pe care le mâncăm zi de zi. "Pentru că legislația din România permite producătorilor să nu mai scrie pe etichetă E nu știu de care, aceștia precizează denumirea științifică a aditivului, iar omul devine confuz", subliniază specialistul în nutriție. • Sucurile acidulate conțin E 102 - tartrazină și E 110 - galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranți artificiali care nu trebuie consumați frecvent, deoarece ne pun sănătatea ficatului și a rinichilor în pericol. Acest colorant se mai găsește și în prăjituri, cereale glazurate, deserturi instant, pește afumat, icre de pește, sosuri, brânzeturi și lactate aromate. publicitate • Galben de chinolină - E 104 este des întâlnit în sucuri de grapefruit roșu. Acesta trebuie consumat cu moderație, mai ales de copii, deoarece este responsabil de apariția ADHD -ului. Și persoanele astmatice trebuie să evite galbenul de chinolină . • Dioxidul de sulf - E 220 este întâlnit în bere și vin. Potrivit medicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoacă dureri de cap, apariția senzației de amețeală și afecțiuni intestinale. • Aspartamul - E 951 este un îndulcitor tot mai des folosit în industria alimentară, deoarece acesta oferă alimentelor un gust aparte, însă poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturi răcoritoare, aspartamul duce la scăderea imunității, la apariția bolilor pulmonare, infecții intestinale și urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul și al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Modul în care aditivul E 621 acționează la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atenția specialiștii în nutriție. Astfel, acest aditiv alimentar nu acționează numai la nivelul gustului, ci și al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia că acel aliment este foarte gustos. Deși are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă, acest aditiv este toxic, apreciază specialiștii în nutriție. Creșterea calității gustative a alimentelor perturbă un mecanism extrem de complex, dar vital pentru ființa umană - acela al echilibrului dintre sațietate și foame.Iar dacă ingerăm cantități mari de alimente care conțin glutamat, putem suferi de amețeli, dureri de cap și senzații de greață, avertizează Mencinicopschi. • Poliricinoleat de pologlicerol - E 476 este des întâlnit în dulciurile pe bază de cacao sau ciocolată. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la apariția alergiilor, la dereglări hormonale, tulburări nervoase și la creșterea nivelului de colesterol. • Bromatul de potasiu - E 924 - des întâlnit în produsele de panificație, trebuie consumat cu moderație, deoarece consumul excesiv poate duce la apariția senzației de greață, vărsături, diaree sau la apariția diverselor dureri, odată ce este ingerat. • Sulfatul de sodiu - E 514 - afectează vezica biliară, lactatul de calciu - E 327 prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie și insuficiență renală. • Nitritul și nitratul de sodiu, E250 și E251, împiedică dezvoltarea bacilului botulinic și dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. "Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. În multe zone din România nitrații sunt prezenți și în apa de băut și pot avea consecințe grave asupra sănătății. În cazul sugarilor, urmările sunt tragice, pentru că aceștia blochează hemoglobina și copiii mici pot să moară prin asfixiere celulară", mai spune Mencinicopschi. Doar 20 de aditivi alimentari, din 315, sunt siguri E160, E 162, E 300, E100 - sunt numai câțiva dintre aditivii alimentari considerați siguri sau inofensivi. Aceste E-uri "bune" sunt substanțe naturale extrase din fructe sau legume și se găsesc în alimente sub formă de vitamine, coloranți, lecitină. "Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizați în prezent, mai puțin de 20 sunt E-uri «bune»", afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. E 160 sau licopenul este un colorant roșu-galben, un caroten natural obținut din tomate. "Acesta este unul dintre aditivii considerați siguri și el poate reduce riscul de apariție a cancerului", susține prof. Mencinicopschi. Un alt aditiv alimentar considerat sigur de către experți este E 162. Cunoscut ca și "roșu de sfeclă", acesta este tot un colorant natural, care se extrage - așa cum îi spune și numele - din sfecla roșie. Substanța se găsește în produse precum sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane și produse de cofetărie, snacksuri. Sub numele de E 300 se ascunde, în unele alimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic. Acest aditiv potențează și menține culoarea roșie a cărnii conservate și, de asemenea, împiedică oxidarea alimentelor, menținând gustul și culoarea acestora. E 306 este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouăle, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt câteva dintre sursele naturale foarte bogate în vitamina E. "Deși unii aditivi buni sunt extrași din surse naturale, cel mai bine ar fi ca substanțele respective să le luăm direct din produsul din care sunt extrase și nu din alimentele care le conțin", subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. |
|