![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
VIS ȘI REALITATE
De ce cea mai mare parte a popoarelor sunt mândre de țările lor în ciuda relelor prezente sau trecute? De ce popoarele se simt profund rănite când țările lor sunt desfigurate sau amputate de război, de politică, de delăsare, de suferință? Răspunsul e simplu. Țările, care nu sunt doar petice de pământ, se identifică cu popoarele lor. Țara noastră e ca noi. Înțeleaptă, cuminte, blândă, statornică în ale ei. Ea e ceea ce e și ceea ce facem noi să fie. E iarnă geroasă, vară caniculară, dar, pe măsura strădaniilor noastre, poate fi și câmp acoperit de holde și casă și uzină și sfântă biserică. La fel ca noi care suntem ceea ce suntem și ceea ce devenim sau mai degrabă ceea ce facem noi din noi. Asta e lege și nu cunoaște excepții. Viața e vis și realitate în același timp. Ea trebuie să fie și vis și realitate. Dacă evadează în vis, încetează să mai fie viață. Dacă e doar realitate dură și brută încremenește, moare, sau, mai rău, se distruge în convulsii interminabile. Așa trăiesc popoarele. Așa trăiesc țările. Au nevoie de un mare vis care să le înalțe sufletul și să le țină unite. Căci viața nu se poate clădi doar pe interes. În același timp e nevoie ca în fiecare zi să ne întoarcem la plug, la servici sau la școală. Totul trebuie reluat și clădit iar și iar. Așa și nu altfel o țară poate fi prosperă, puternică și liberă. Un pic de noroc în viață nu strică, dar prosperitatea, puterea și libertatea se obțin prin eforturi zilnice. Astfel o țară poate fi soartă și fericire. Soarta ți-o faci. Fericirea ți-o clădești cu trudă zi de zi. Țara e a noastră și trebuie să rămână a noastră pentru că noi și numai noi am visat-o. Noi și numai noi o facem după chipul nostru. Ar fi o greșeală dacă am renunța la vis pentru a deveni slugi apatride dispensabile fără rădăcini, fără trecut și fără viitor. Ar fi o greșeală la fel de mare dacă ne-am lăsa în voia soartei. Soarta pe care nu ne-o facem noi, ne-o vor face alții. Viitorul se construiește azi. Popescu Angela
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! | gadescum | Umanitare | 1 | 24.01.2009 19:48:25 |
|