Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2011, 22:36:48
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Stergarul este cel mai potrivit.Trebuie facut bine si folosit de fiecare data.
Cei catolici,imi spuneti si mie daca nu folositi lingurita cum faceti,iertati-ma dar nu stiu si sunt curios care e procedura voastra.Multumesc
Pana va va raspunde un catolic, am sa va spun ceea ce am citit (si am vazut) eu:

la catolici credinciosul primeste la impartasanie trupul Domnului sub forma de "ostie"; aceasta este constituita din aluat nedospit (de tip azima), care de obicei are forma unui mic disc (ca un fel de biscuit rotund si subtire). Preotul (sau episcopul) pune cu mana ostia in gura credinciosului.
Din potir, adica din sangele Domnului, se impartasesc numai clericii, care beau direct din acesta, dupa ce au luat ostia.
(La fel se impartasesc clericii ortodocsi in cadrul Liturghiei : beau direct din potir _ aceasta este procedura din Biserica primara).

BRC motiveaza aceasta discriminare intre impartasirea credinciosilor si a clericilor prin explicatia ca "acolo unde este trupul, este si sangele".
Mai multe nu stiu.

In ortodoxie, lingurita a aparut din motive practice. La inceput, impartasirea tuturor se facea luand fiecare trupul Domnului cu mana si apoi band sangele Domnului din potir.

Dar consecintele dogmatice ale Intruparii lui Hristos si ale unirii ipostatice ale firii divine cu cea umana se rasfrang in mod nemijlocit in Euharistie: fiecare faramitura / picatura de impartasanie contine intreg Trupul / Sangele Domnului.
De aceea, pierderea vreunei faramite sau picaturi prin cadere pe jos sau pe haine este considerata ca fiind un mare pacat.
Deoarece principalii responsabili de grija fata de elementele Euharistiei sunt clericii, s-a hotarat ca dupa ce se impartasesc clericii in altar, trupul Domnului sa fie introdus in sangele Domnului din potir, astfel incat credinciosilor sa li se dea simultan ambele elemente, intr-o cantitate si intr-o maniera usor de controlat _ deci, cu o lingurita. Iar apoi se sterg buzele credinciosului cu un stergar special. In acest mod, scade foarte mult probabilitatea de a se pierde vreo faramitura sau picatura din Euharistie.

Cat despre impartasirea cu aceeasi lingurita... de regula, cel care se stie bolnav contagios de ceva temporar (gripa, herpes, etc.) nu vine la biserica in perioada respectiva, cu atat mai putin nu vine sa se impartaseasca.
Pentru cei cu boli contagioase cronice, precum TBC, preotul stie cum sa faca in asa fel incat sa nu se sminteasca nimeni din Biserica, si nici omul sa nu ramana lipsit de Euharistie.

Iar ceea ce ziceau membrii forumului despre impartasirea preotului din acelasi potir si cu aceeasi lingurita cu care au impartasit bonavi de TBC este confirmat de numeroase marturii, atat in Romania cat si in restul tarilor ortodoxe _ nu s-au imbolnavit preotii respectivi de TBC, chiar daca au slujit ani sau chiar decenii in astfel de conditii.

Last edited by AdrianAamz; 15.05.2011 at 22:42:56.
Reply With Quote

Tags
impartasire, lingurita

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ispitele incepatorului sau Impartasire cu nevrednicie? skicolour Impartasania (Taina Euharistiei) 1 11.05.2011 21:46:58
impartasire bebelus ginabadea Impartasania (Taina Euharistiei) 11 21.02.2011 18:53:29
Deasa Impartasire NECTARIE Impartasania (Taina Euharistiei) 2 18.01.2011 15:46:52
Postul fara impartasire gavriil Postul 23 29.11.2009 19:54:37