Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.05.2011, 23:24:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
"Who does not know that the holy Church is founded on the solidity of the Chief Apostle, whose name expressed his firmness, being called Peter from Petra (Rock)?...Though there were many Apostles, only the See of the Prince of the Apostles...received supreme authority in virtue of its very principate." (Letter to the Patriarch Eulogius of Alexandria, Ep. 7)

Citatul de mai sus este din Sf. Grigorie cel Mare.

Sf. Grigorie il numeste pe Petru "Printul Apostolilor" si dumneavoastra pretindeti ca "Sf. Grigorie spune clar ca Sf. Petru nu era mai mare decat ceilalti". ???!!!!!

Sf. Grigorie spune ca Biserica este fondata pe soliditatea Primului dintre Apostoli, ca "Scaunul Printului Apostolilor (scaunul Romei) a primit autoritate suprema in virtutea principatului acestuia (a lui Petru)", iar dumneavoastra pretindeti ca Sf. Grigorie nu sustine primatul papal ?!!!
Eu ma refeream la citatele date de mine. Citatul dat de dvs. l-am cautat si nu l-am gasit niciunde, m-am uitat in toate epistolele catre patrairhul Alexandriei (sau episcopul). Aici sunt toate: http://christianbookshelf.org/gregor...eat/index.html
Daca il gasiti sa imi spuneti, sa vad in ce context e spus.
Am intalnit de mai multe ori citate false date din surse catolice, poate e unul din ele. In schimb am intalnit scrisoarea unde ii spune patriarhului Alexandriei sa nu ii spuna papa universal, pentru ca e la fel cu toti ceilalti patriarhi, asadar asta e adevarul.
Mai ales ca sfantul s-ar contrazice cu cu celelalte spuse de el. Iata ca spune ca Sf. Petru nu e mai mare decat ceilalti Apostoli. Dar iar incepem cu repetarea de zece ori a citatelor.
"In scrisoarea catre Patriarhul Ioan Postitorul (epistola 25, liber 1)Sf. Grigorie scrie: Ce veti spune lui Hristos, Care e capul Bisericii universale, la judecata finala daca prin titlul de universal v-ati supus toti membrii ei? (...) Petru, primul între apostoli, si membru al Bisericii sfinte si universale; Pavel, Andrei, Ioan nu sunt ei capi ai anumitor popoare? - si totusi toti sunt mebrii sub un singur Cap. )...) Nu sunt ei membrii ai Bisericii? Si totusi nici unul dintre ei n-a voit sa fie universal (...). "

Deci sf. Grigorie spune ca niciun Apostol nu a fost conducator. Si scrie special si de Sf. Petru.

Sf. Grigorie daca ar fi sustinut primatul s-ar fi anatemizat de unul singur: Într-o altã scrisoare cãtre împãrat, Grigorie scria (cartea a VII-a, scrisoarea 33): "Eu spun - fãrã cea mai micã ezitare - cã oricine se numeste episcop universal sau doreste acest titlu este - prin mândria sa - precursorul lui anticrist, cãci prin aceasta pretinde sã se înalte mai presus decât ceilalti. Gresala în care el cade vine dintr-o mândrie egalã cu a antihristului, pentru cã dupã cum acest pervers a vrut sã fie privit ca fiind mai presus decât ceilalti oameni, tot asa si cel ce doreste sã fie singur numit episcop se ridicã pe sine mai presus decât ceilalti".

Aceasta e parerea despre cel ce se numeste patriarh universal sau episcop universal. (mai mare fata de patriarhi sau episcopi).

Tags
primatul papal, roma, vatican