Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2011, 14:44:52
vintage
Guest

Implicit Ce mai faceti?

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Din pacate,astazi , lumea ,,miroase" atit de urit (este vorba de lumea crestina) din cauza formalismului si a fariseismului incit marturisirile de credinta nu mai au parfumul duhovnicesc al Adevarului .
Rar iti este dat in ziua de astazi sa mai vezi o marturisire de credinta curata, fara ochi dati pe spate , dragoste cosmopolita ,si grija umanista a aproapelui .

Scaparea din acesta capcana este posibil sa vina (este doar o formulare de stil) numai din trairea Evangheliei in fiecare zi . Restul este un noian de considerente umane , stintifice sau nu ,care cica asigura omului evolutia spre nicaieri pentru nicicind.
Nu exista nici alta cale , nu se descopera nici alt adevar si nici la alta viata nu se ajunge traind altfel decit in Evanghelie .
Iisus a spus clar ca este Calea , si nu caile... la fel a spus ca El este Adevarul , si nu adevarurile... s.a.m.d. Ca atare , nu exista si alte cai infara Evangheliei pt. a atinge desavirsirea, nu exista plural .
Dar , adevarul este ca astazi f. multi crestini doresc surogatele, mintindu-se prin rastalmacirea cuvintului Mintuitorului cum ca ar trai in duh si adevar practicind fariseismul intr-un sens sau altul dar mai ales preferind de departe formalismul .
Este mult mai usor sa fi formalist decit sa duci viata de jertfa . Jertfa nu are sinonim dar in formalism gasesti variante cite voiesti . Jertfa este grea, formalismul este la indemina. Jerfa omoara trupul si elibereaza sufletul, formalismul ,,binecuvinteaza" rubensian trupul si ascunde sufletul de ,,ochiul atoatevazator". Jerfa are parfumul mirului , formalismul are duhoarea trupului imbicsit de pacate . Roada jertfei este mintuirea , a formalismului doar intepenirea in bratele ispititorului .

Raspunsul este unic si simplu : scapam de f... si f... doar traind Evanghelia in orice moment ! Dar cine ne invata sa traim Evanghelia deoarece la aceasta nu ne pricem cei mai multi ? Ne invata sfintii parinti cu sfinta traditie si cu insuflatele de Dumnezeu canoane .
Restul , orice alt rest, este de obicei doar pareri personale care nu duc nicaieri !

NB: Si ce pericopa evanghelica are ziua de astazi, 23.august ! Merita citita cu multa atentie !
Parerea mea:

De dreapta mea credinta cand vorbesc,
Din gura-mi ies cuvinte ce duhnesc.
Si putreda este a mea dreptate.
Privind la Cer ( asa este!) am ochii dati pe spate
De dragostea pestrita ce-o nutresc
Aproapelui, cu iz duhovnicesc.

Dar ce ar trebui sa am, sa fac, acum,
Sa raspandesc duhovnicesc parfum?
Sa pot marturisi in Duh si Adevar
Si sa nu musc din otravitul mar?

E de ajuns Crestin sa ma numesc?
In Psalmi, sau pilde din Sfinte Scrieri sa vorbesc?
Sa stiu pe dinafara dumnezeescul Crez?
Destul imi e un Ortodox Botez?
Acestea toate imi sunt de ajuns
Sa nu fiu fariseu ascuns?...
...Mi-ar fi de-ajuns?...

Dar daca:
As avea o boaba de credinta,
Nadejde si-o vrednica vointa,
La gand si vorba un frau de rugaciune,
Miscarea de mi-ar fi spre fapte bune
Si de as putea primii fara cartire
Dojenile, ocara, si-a lumii umilire...
De n-as purta vesmintele mandriei
Si nu as arunca sagetile maniei,
Smerita sincer de mi-ar fi blandetea
Si nu mi-ar fi spoita frumusetea,
O lacrima de mila de-as avea
Iar mainile-as intinde spre a da
Celui flamand si gol un dar ascuns...
... Si inca nu ar fi de-ajuns
De n-as iubi pe pe Dumnezeul meu,
De nu m-as inchina la Fiul Sau,
De nu as inseta de Duhul Sfant!...
...Si toate cat as face pe pamant,
SLAVIND pe Domnul sa le fac,
Ori de ma rog, ori de muncesc, ori de vorbesc sau TAC...
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Formalism in Biserica Templier Knight Despre Biserica Ortodoxa in general 60 08.11.2012 19:21:38
Credinta Guru inc. Generalitati 32 30.06.2011 01:13:22
credinta daniel7 Resurse ortodoxe on-line 6 26.06.2008 23:52:09
credinta erzbet Generalitati 35 13.03.2007 18:33:23