Dragă dobrin7m : Mă așteptam să treceți cu ușurință peste divergențele, mai mult sau mai puțin mărunte, pe care le aveți cu alți useri. Uite o faptă bună bună pe care adesea o ignorăm: uitarea greșelilor mici ale altora! Am spus "mici" pentru că, în afară de orgoliu, nimic din ce s-a discutat aici nu v-a adus vreo pagubă. Prin urmare, cred supărarea dvs. e disproporționată în raport cu dimensiunea prejudiciului moral, sunt prea multe explicații pentru o temă restrânsă calitativ și cantitativ. Oare ce s-ar întâmpla dacă cineva v-ar face o pagubă reală, palpabilă (Doamne ferește! să nu vi se întâmple, eu dau doar un exemplu), cum ați reacționa atunci dacă pentru aceste discuții neînsemnate vă consumați atâta?
În altă ordine de idei, cunoaștem piața de carte ortodoxă din România, cine sunt proprietarii caselor de editură și în ce măsură sunt implicați ierarhi ai BOR în patronatul lor. Așa că "binecuvântarea Bisericii", adică aprobarea unui ierarh, echivalentul lui nihil obstat în versiune ortodoxă, are în fundal aproape întotdeauna o implicare indirectă în boardul editurilor respective (și mă opresc aici cu aceste observații).
În România există foarte puțini traducători de patristică și scrieri filocalice la prima mână. Aceștia se cunosc între ei, colaborează, participă la congrese etc. Editura care a tipărit cartea care a declanșat toată tevatura asta nu colaborează cu niciunul dintre acești traducători competenți și recunoscuți ca atare. Sunt traduceri la mâna a enșpea, dacă nu chiar încălcări de copyright și abuzuri care n-au nicio treabă cu felul de a fi a unor creștini.
Ajunge atât.
Last edited by Mihailc; 05.09.2011 at 21:53:38.
|