Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Păi, e același lucru. Adică nu au schimbat-o, dar au schimbat-o. Cât au schimbat catolicii dogma "în afara Bisericii nu există mântuire", tot atâta au schimbat-o și ortodocșii.
|
Nu e deloc acelasi lucru pentru ca eu am repetat de cateva zeci de ori ca dogma nu insemna ce crede vecinul meu sau chiar doi vecini ai mei. E la fel si la catolici, dar la ortodocsi nu insemna neaparat nici ce spune patriarhul daca spune o erezie. La catolici in plus e dogma si ce spune papa ex cathedra sau sinodul aprobat de papa.
Asadar eu am spus ca unii ortodocsi obisnuiti au ajuns sa aiba conceptii ecumeniste. In schimb la catolici BC a adoptat conceptii ecumeniste in dogma sa dupa Vatican II, schimband dogma existenta inainte. Eventual cu explicatii filozofice. Culmea e ca reforma protestanta a reusit mai deplin in secolul XX, BC adoptand conceptiile protestante (pentru ca ideile ecumensite sunt protestante). Mai mult s-au molipsit si unii ortodocsi.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Când spun "eu sunt ecumenist", înțeleg că am o anumită atitudine față de cel care este acatolic, în cadrul căreia dau întâietate în a vedea jumătatea plină a paharului, în a vedea cât de multe lucruri ne unesc mai degrabă decât a vedea cât de multe ne despart. Asta nu mă face mai puțin catolic, dar mă face mai puțin sălbatic. Desigur, prin același cuvânt, "ecumenism" întâlnim adesea și o concepție relativistă, potrivit căreia Biserica lui Cristos s-a spart în cioburi, încât niciuna dintre Bisericile de azi nu își pot revendica în drept acest titlu, or, mai frecvent, că toate Bisericile de azi își pot revendica acest titlu. Aceasta nu mai e atitudine, e erezie. Ecumenismul nu înseamnă nici minimizarea deosebirilor, ori contestarea existenței lor, precum eirenismul.
|
Acestea doua sunt lucruri total diferite, eu intotdeuna m-am referit doar la a doua intelegere, prima nu tine de ecumenism, ci de ceea ce scrie in Biblie, iubirea aproapelui. Nicio legatura una cu alta, doar conceptiile ecumeniste au adus si aceasta legatura.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
De aceea, eu nu cred că numai dv sunteți ortodox, ci cred că și, bunăoară, dra claudiastifter este ortodoxă: faptul că are atitudine ecumenică nu înseamnă că e mai puțin ortodoxă, ci că a înțeles ceva ce nu păreți a înțelege: faptul că Dumnezeu privește mai degrabă la atitudinea "învață-ne pe noi îndreptările Tale" decât privește în registrul matricol parohial.
|
Nimeni n-a spus ca cei ce au ideile ecumensite nu sunt ortodocsi. Atata timp cat se afla in Biserica Ortodoxa si pot beneficia de Sfintele Taine. Cei ce sunt in afara BO e evident ca nu au aceasta calitate. In ceea ce priveste continuarea, ca nu are importanta (care desigur e valabila doar pentru ortodocsi, catolicii crezand ca are mare importanta sa te afli in BC), insemna ca in cazul lui Arie, Nestorie si altii s-a produs o mare nedreptate, neavand importanta invatatura lor sau schisma, iar Bc probabil o sa repare aceasta nedreptate in viitor, daca nu a si facut-o acceptand ca oricine are Sfinte Taine.