Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.04.2012, 16:05:15
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Dar de ce sa facem o distinctie intre viata reala si credinta? Nu tocmai credinta ne smulge din irealitate pentru a ne developa realitatea, adevarul? Am putea spune ca credinta nu face parte din realitate?...

Cum vine, apoi, ca unii duhovnici nu au har? Prin Sfanta Taina a Hirotoniei preotul primeste harul trebuincios slujirii preotesti. Nu putem afirma ca preotul duhovnic nu are har... Asta e o evidenta contradictie in termeni.

Daca spuneti ca duhovnicia se invata din experienta si de la altii, atunci iarasi omiteti harul dumnezeiesc primit de duhovnic si il confundati cu o insusire lumeasca, o invatatura ca oricare alta dobindita exclusiv prin ucenicia la altii mai invatati. Dar cum pot oare lucrurile sa fie asa?

In concluzie, eu cred ca harul si experienta concreta acumulata in viata duhovnicului aflat in relatie cu fiii si fiicele duhovnicesti, sunt realitati complementare, care se impletesc si se potenteaza reciproc. Eu asa inteleg, asa cred.
Ba Ratacitorul are dreptate in ceea ce spune. Cred ca n-ai inteles mesajul lui.
In primul rand nu toti preotii sunt duhovnici.
Am inteles ca li se face o ierurgie/investire speciala.
Nu confunda hirotonia cu darul duhovniciei.
La hirotonie preotul capata har de la Dumnezeu sa fie preot, duhovnicul mai prim este apoi un har suplimentar.

Si pe urma mai sunt oameni, ca in orice profesie/meserie, care sunt facuti pentru ea, sau nu.
Exista preoti si monahi de exceptie, cu haruri deosebite, care sunt cautati de multi. Care "vad" si simt anumite lucruri ca nimeni altul, care pot da sfaturi bune, sau ajuta in im prejurari deosebite.
Acesti oameni au mai intai un talant special de la Dumnezeu, au o pregatire deosebita (facultate, citesc mult, studiaza psihologie, etc.), au suflet mare etc.
Iti dau un exemplu practic: Parintele Galeriu.
Altii iti vor spune de Par. Cleopa, sau de Parintele Teofil Paraianu.
Fiecare cum simte.
Duhovnicul trebuie sa fie si potrivit cu fiul/fiica sau/sa duhovnicesc/duhovniceasca. Unul se simte bine cu Parintele Galeriu, altul cu Parintele Cleopa.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 16:02:01
cine ma poate ajuta gherman Pocainta 10 12.11.2009 23:56:59
Cine ma poate ajuta? Dia20_diana Nunta 7 25.06.2008 18:52:37
cine ma poate ajuta? NiCcoleta Stiri, actualitati, anunturi 1 17.03.2006 03:41:06