Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.10.2012, 19:14:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
1. Nu mai stiu in care lucrare. Nu ma pasioneaza neaparat greselile sfintilor parinti ca subiect.. Dar a scris, asta o pot confirma si alti cunoscatori.
Iar sf. Grigore de Nyssa credea in apocatastaza, doctrina considerata ca eretica ulterior. Asta se poate citi de exemplu in lucrarea lui despe Invierea trupului.

2. Pai, mai bine ar fi sa intoarcem intrebarea: care sfant scrie 'eu vorbesc de la Duhul sfant, sa nu care cumva sa nu credeti ca ceea ce zic eu este adevarat ca Scriptura? Tocmai, ca sfintii aveau smerenie si nu pretindeau asa ceva. Cred ca ar fi socati sa vada cum sunt idolatizati de unii ortodocsi.

Traditia Bisericii ar trebui sa fie pentru noi ca aerul pe care il respiram, nu ca o sabie deasupra capului.
Ar trebui sa ne hranim cu aceste scrieri si prin darurile Duhului Sfant sa ne dezvoltam cu ajutorul lor discernamantul duhovnicesc, pentru a putea judeca in duhul Parintilor, nu a le copia pur si simplu spusele si a le aplica asa cum ni se pare noua ca ii intelegem.

Iti amintesc si ca in orice lectura este si o subiectivitate. O scriere teologica nu este inechivoca precum declaratia de impozit. Tu ai ales sa intelegi anumite lucruri, desi mai multi din cei de aici ti-au spus ca nu ai inteles bine.
Nu ar fi bine totusi sa vezi daca nu este ceva adevarat in ce incercam sa iti spunem?
Poate ti-ar ajuta sa citesti si alte comentarii ale parintilor, nu numai parintele Staniloae care este si destul de greu de citit.
Uite, de exemplu Romanides a scris o carte despre Pacatul originar si urmarile lui. Cred ca a fost tradusa si pe romaneste. Mai este si o carte de Panaiotis Nellas, 'Omul, animal indumnezeit'.
In ceea ce priveste casatoria ca mod de sfintire, sunt multe carti. Parintele Vasile Gavrila de exemplu, ca sa ramanem pe un teren neminat nu iti recomand autori din occident..
1. Daca nu stii in ce lucrare, macar nu mai face afirmatii din acestea la adresa Maicii Domnului, chiar punandu-le in gura Sf. Ioan Gura de Aur. Iti dai seama cu ce pacat te incarci? Te rog nu mai repeta acest lucru absolut nefondat, caci nu putea Sf. Ioan Gura de Aur sa spuna asa un neadevar despre Maica Domnului, care s-a invrednicit tocmai datorita curateniei sale sufletesti si trupesti sa devina Nascatoare de Dumnezeu.

2. Care sfant? De exemplu Sf. Apostol Pavel. Cum altfel s-ar fi putut include in Biblie parerea "personala" a apostolului?!?
Am dat de doua ori citatul din Sf. Ioan Gura de Aur, in care acesta explica acest lucru; deci nu e cazul sa reiau.

Fani, eu aici vin cu afirmatii si citate, nu cu bibliografie. Deci, daca ai citit ceva, care este interesant, te rog sa expui ideile, intrucat nu se stie daca acele carti sunt la indemana oricui. Mi-am notat autorii, dar nu stiu cand voi gasi cartile. Si apoi, nu conteaza cati afirma aceeasi idee. Ca sa mi-o insusesc trebuie sa ma si convinga.

Poate ca Pr. Staniloae este poate mai greu de citit, dar nu imposibil. Ceea ce imi place la acesta este, ca trateaza o problema in mod exhaustiv, la fel ca si Sfintii Parinti. Poate ca unii nu ii considera exhaustivi, nu este insa si parerea mea. Si fac aceasta afirmatie pentru ca am citit cate ceva din acesti autori bisericesti.
In rest, suflu si in iaurt, ca doar ne aflam in vremuri de apostazie, in care valorile s-au inversat.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02