Citat:
În prealabil postat de zargan
O carte foarte buna, recomandata celor care doresc sa mearga pe "calea cea ingusta" este "Experiente ascetice" de Sfantul Ignatie Briancianinov. Se gaseste la libraria Sophia ( http://www.librariasophia.ro/carti-E....-so-3096.html ). Eu o prefer multor altor carti, care in general nu fac distinctie intre "incepatori" si "avansati". In cam toate cartile, incepatorii sunt deja calugari care au ajuns la un anumit grad de despatimire, cu mult mai mare decat noi, cei care traim in lume. Majoritatea cartilor sunt scrise pentru calugari care sunt pregatiti pentru retragere in pustie sau zavorare.
Pentru cei care au incercat deja sa-si coboare mintea in inima, extrem de utila (sau cel putin asa o consider eu) este cartea "Despre inselare" scrisa tot de Sfantul Ignatie Briancianinov (mare parte din ea este inclusa in Experiente Ascetice). Tot pentru incepatori, Sfantul Ignatie recomanda scrierile Sfantului Vasile de la Poiana Marului.
Doamne ajuta.
|
Multumim mult pentru cuvintele tale. Eu as recomanda varianta gratuita a Sfantului Ignatie Briancianinov. Mi se pare ca am vazut-o in semnatura unui user care postaza regulat pe forum. Pana la urma orice astfel de lucrare nu poate fi decat folositoare sufletului, iar noi trebui sa ne facem timp sa le cercetam.
Intr-o perioada credeam ca, pentru "rugaciunea inimii", sfaturile "pelerinului rus" sunt dintre cele mai folositoare pentru noi, mirenii de rand. Mai apoi am ajuns la Sf. Ignaitie Briancianinov si parca mi-a placut mai mult. Si in "Scara" Sf. Ioan Scararu, am gasit multe lucruri de folos, care au darul de a ne pregati pentru aceasta puternica rugaciune. Dar mai tarziu m-am atasat sufleteste de Sf. Antonie Marturisitorul, in "Calea rugaciunii launtrice" care m-a coplesit, cu atat mai mult cu cat, varianta aceasta o putem gasi, (ca pe toate celelalte) gratuit atat in scris cat si audio, prin osteneala unui monah de la manastirea Frasinei. Acum sa nu se intelaga ca sunt unul dintre cei care reusesc sa puna in practica toate acele invataturi. La inceput eram destul de entuziast si de naiv in aceiasi masura. Mai tarziu am inteles ca trebuie multa chibzuinta, rabdare, smerenie necuprinsa si o permanenta comunicare cu un duhovnic care sa inteleaga mai bine decat tine, care doresti sa te ostenesti, insemnatatea acestei rugaciuni. Vad ca se pune mare accent pe "respiratie", dar eu am inteles ca nici pe departe nu trebuie sa ne stea gandul la ea, intrucat, la timpul cuvenit, se va desavarsi de la sine.
Doamne-ajuta!