Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.11.2012, 20:57:59
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Solveig Vezi mesajul
Eu sunt un pic mai practica :) Am incercat pe cat posibil sa imi gasesc prieteni credinciosi,dar am si avut ocazia, asa ca nu m-am straduit foarte mult.
Cum definim un credincios? Pentru mine a participa macar la Liturghia de duminica, a tine post, a te impartasi regulat si a avea o conceptie de viata crestina (vorba Parintelui Arsenie Boca) - sunt suficiente criterii. Si am descoperit cata bucurie au acesti oameni, incat de multe ori ma minunez. Cred ca conteaza foarte mult numarul de slujbe la care participa cineva; imposibil sa nu te schimbe Tainele Bisericii.
Si invers, daca vad ca un om e inversunat impotriva credintei, a preotilor, a Bisericii, nu ma voi apropia de el, pentru ca nu pot, nu vorbim aceeasi limba.
Putem, desigur sa discutam si sa zicem ca de fapt credincios e numai sfantul etc. Dar si noi, care tinem de Biserica, suntem credinciosi in oarecare masura, pentru ca altfel nu ne-ar duce inima intr-acolo.
Da ,o definitie normal ca se poate da . Ea pleaca din interior ,adica ca persoana respectiva sa cunoasca ,sa creada si sa se roage lui Dumnezeu,si ajunge catre exterior cu articipare la slujbe,post. Dar mai este un pas esential de facut :trebuie sa ajunga si la ceilalti . Exact asta solicita deschizatoarea threadului : sa primeasca invataturi sau macar sa vada ca si model astfel de oameni.
Eu am subliniat ca degeaba avem credinta in interior , sau in acte de cult ,daca ea nu ajunge cumva sa ii bcure si pe ceilalti. Nu neaparat tinindu-le predici,dar afisindu-ne credinta,si insotind-o cu blindete si fapte care vin in intampinarea celorlalti.
Toata credinta noastra, cand suntem in mijlocul celorlalti,trebuie sa se concentreze intr-un singur punct : iubirea aproapelui. Aceasta naste iscusinta in comportare ,impacarea cu sine, respectul celorlalti,si de abia pe ultima treapta,la care putini ajung ,invatarea celorlalti.

O relatie intre interior si exterior se vede si in psalmul 50:
"Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste.
Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. "
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oamenii frumosi si nestiuti din jurul nostru glykys Spiritualitatea ortodoxa 96 01.02.2017 23:08:28
10 Intebari pentru credinciosi RauL15 Teologie si Stiinta 1 29.12.2009 15:27:40
Sa fim sensibili la ce se petrece in jurul nostru Nicoletapopa Calugarul 15 12.12.2009 21:22:54
Corul Biserici sunt oameni BogdanBogdan Generalitati 1 19.03.2008 13:16:49
Sunt Soarele si Luna obiecte pentru oameni? dillema Religia Islamica 1 04.06.2007 05:11:18