![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
UNIRE PENTRU TOTDEAUNA
1 august 1917 Draga mea, Nu mai stau într-o tranșee plină de praf ci pe un pat curat de spital. Ieri pe la prânz am primit ordin să atacăm o poziție inamică. Pentru a ajunge la ea a trebuit să evităm obuzele, gloanțele și să ne croim drum prin sârma ghimpată. La vreo cincizeci de metri de poziția pe care o atacam un glonț m-a lovit în abdomen. M-am prăbușit zvârcolindu-mă de durere. Sanitarii m-au luat și m-au dus la spital. Spitalul e într-o fostă școală pe jumătate arsă. Aici mi s-a spus că glonțul mi-a distrus ficatul și că nu mai am mult de trăit. Vă sărut pe tine și pe copii. Nu plânge! Moartea celui care a luptat pentru Patrie nu e cu adevărat moarte ci opusul ei. O astfel de moarte învinge moartea și-i dă un sens pe care altfel nu l-ar avea. Locotenent Amariei Dumitru, regimentul 42 9 august 1917 Draga mea, Îți scriu ca să-ți spun că nu mai întorc acasă. Te rog nu plânge, fii tare. În timpul ultimului atac o schijă mi-a retezat brațul stâng și rana mi s-a infectat. Medicii spun că mai am doar câteva zile de trăit. Când vei primi scrisoarea mea probabil că voi fi mort. Spun-le copiilor că mi-am făcut datoria și când vor fi mari îndeamnă-i să urmeze o școală militară. Vom avea o Țară mare, frumoasă și bogată și va trebui s-o apărăm. Te iubesc. Am fost atât de fericiți împreună! Mă alină gândul că ne vom revedea cândva în rai. Atunci eu nu voi mai muri și tu nu vei mai plânge. În ultimele mele clipe îți voi rosti numele. Rămâi cu bine! Dumnezeu să vă ajute pe tine și pe copii. Soldat Culea Petre, regimentul 35 Ei au luptat și au murit ca să fim uniți. Să le cinstim memoria rămânând uniți. Unire acum, unire pentru totdeauna. TRĂIASCĂ ROMÂNIA!
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! | gadescum | Umanitare | 1 | 24.01.2009 19:48:25 |
|