![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
"Ne-am rugat la Maica Domnului și la toți Sfinții..."
- Ce a însemnat legătura cu Dumnezeu în aceastã experiență? Cleo: În primul trimestru de sarcină am avut mari probleme și am fost nevoită să stau în pat. Atunci, părintele duhovnic mi-a spus că am ocazia să mă rog cât pot de mult - pentru că eu nu prea aveam timp pentru rugăciune, în timpul zilei, mai ales. Acatiste și paraclise, ce vreau, să citesc – însă permanent să spun Rugăciunea inimii. Mi-a spus să iau cea mai lungă metanie din casă și să spun tot timpul Rugăciunea, cât de mult pot. Am simțit că mi-a folosit mult mai ales că o făceam cu mâna pe burtică: mângâiam copilul, pe care-l simțeam. . . Iulian: Relația cu Dumnezeu nu trebuie să fie numai în momentul nașterii. Mama trebuie să fie pregătită prin spovedanie, prin împărtășanie... S-au rugat foarte mulți prieteni pentru noi, preoți, s-a rugat și comunitatea...Ne-am simțit permanent în mijlocul acestor rugăciuni - și lucrul acesta a contat enorm. Am avut și un moment foarte delicat, când placenta nu mai ieșea, iar cei de la Salvare au zis că neapărat trebuie s-o ducă pe Cleo la spital. Noi chemasem Salvarea ca să-i taie cordonul ombilical, iar ei voiau să ia mama de-acasă și s-o ducă la spital! Atunci am zis: ,,Gata, rolul vostru s-a încheiat aici, vă mulțumescl”. Cleo: Evident că ei spun: „Acasă n-ai născut într-un mediu steril”, și copilul este dus la spital și injectat cu antibiotice - ceea ce mi se pare absolut stupid, pentru că dacă intervii cu antibiotice asupra unui copil atât de mic îi slăbești sistemul imunitar. În plus, se știe că sunt foarte multe spitale și maternități închise tocmai din cauza streptococilor. Toate lucrurile acestea duc la tratarea nașterii ca pe-un proces patologic... Iulian: Eu nu vreau acum să fac o pledoarie pentru ca nașterea să fie neasistată, mai ales că am prieteni medici și am un mare respect pentru cei care au acest mare dar de la Dumnezeu. Nu sunt împotriva actului medical atunci când este cazul - dar, repet, nașterea nu este o boală, este un act fiziologic, care trebuie să se întâmple în condiții normale, fără intervenție. În spitale, de exemplu, pentru a se grăbi procesul, se introduc hormoni artificiali. Tot felul de proceduri care nu-și au nici un rost într-o naștere normală. Nu știu de ce hormonii naturali ai mamei trebuie să fie înlocuiți cu oxitocina sinteticñ!?... Mie mi se pare un lucru care nu poate fi explicat decât prin faptul că nașterile trebuie să fie rapide. Totul e gândit în termeni de eficientizare, fără să știm exact care este efectul acestor intervenții asupra mamei și a copilului. Imaginați-vă că Irina, moașa, a dormit pe canapea cu Cleo cu două seri înainte, când a avut mai multe contractii și a crezut că naște. Ne-a spus că ea nu crede că o să se întâmple în seara aceea, dar a stat cu Cleo ca să se simtă in siguranță. Așa ceva ar fi de neimaginat într-un spital! - Și placenta, cum a ieșit până la urmă? Iulian: Am pus mâna pe un mir de la Sfântul Munte, am însemnat-o pe burtica cu Sfanta Cruce și i-am rugat pe Maica Domnului și pe toți Sfinții ca placenta să iasă - și placenta a ieșit foarte bine! În spital, în acest moment, medicul nu ar mai fi avut răbdare și ar fi intervenit mecanic ca sa scoată placenta. Este o intervenție dezagreabilă, în cel mai bun caz. . . De fapt, în aproape toate nașterile normale, medicii intervin și prin faptul că foarte mulți taie zona perineală din start, chiar dacă nu e necesar, pentru că așa-i mai simplu pentru ei (copilul iese mai ușor), dar pentru mamă este mai dificil, pentru că tăietura trebuie cusuta, iar zona e sensibilă.... Ulterior am citit că, și dacă se rupe puțin la naștere zona perineală, acele rupturi se vindecă mai ușor și zona se poate reface fară nici un fel de probleme, fară intervenția medicului. Cleo: Și mai e ceva: copilul luat de la mamă este hrănit artificial, ceea ce este o aberație! Copilul nostru, de data asta, a fost ținut pe burtica mea și el s-a dus singur, printr-un reflex natural, și a supt din sân la mai puțin de o jumătate de oră de la naștere - lucru pe care n-o să-l vadă nimeni, niciodată, într-un spital de stat, ci doar in acele clinici unde există acest concept de „naștere cu blandețe”. Iulian: Soția mea era cu copilul în brațe dupã foarte puțin timp de la naștere și se plimba prin casă, vorbea la telefon... Totul era normal. - Dar cum a descirs nașterea, efectiv? Cleo: S-a intamplat totul foarte repede, pentru că la prima oră a dimineții s-a rupt apa, în somn, și aproape instantaneu au început contractiile acelea uriașe de naștere, din două în două minute. Nu mă mai puteam mișca. In primă fază, nu ne-am dat seama ce trebuie să facem: moașa nu era, și-am chemat Salvarea — ne-am zis: „Dacă nu este moașa, așa a fost să fie, o să mergem la spital. Dar, în panica aceea de alteva minute, pină am vorbit cu moașa la telefon, mi-am dat seama nu mai pot să mă mișc și nu voi reuși să mă urc în Salvare. Apoi moașa ne-a liniștit și ne-a zis să ne apucăm de treabă! După ce m-am linistit, am acționat. Și moașă a fost, pană 1a urmă, Iulian - Cum a fost? Iulian: Păi, te întărește Dumnezeu în momentele alea, nu ai incotro! A fost bine, din punctul meu de vedere a fost o naștere perfectă! Maica Dornnului a fost cu noi... Copilul, când a ieșit, cu căpșorul într-o parte, aproape că îmi arăta cordonul ombilical din jurul gâtului - și l-am tras peste cap. Iar copilul a putut să iasă, un pic ajutat și de mine; am ținut putin, ca să nu fie o expubie foarte rapidă. Asta o auzisem tot în discuțiile dintre Irina și Cleo. Cleo: Multa lume m-a întrebat dacă am avut copiii acasă în acel moment, și dacă nu s-au șocat să asiste la naștere! Am avut doi dintre copii acasă, gemenii de 14 ani, și nu, nu s-au șocat. Probabil întrebarea asta vine din faptul că lumea se gândește la ceea ce se intamplă în spital — urlete, ge-mete — dar n-a fost așa: copiii ne-au fost chiar de ajutor. E adevărat că nu i-am lăsat să intre atunci în cameră. Soțul meu i-a trimis afară și a inchis ușa, dar din când in când le striga: „Adu-mi un prosop, adu-mi un mop!". Fata era pregătită, stă-tea lângă ușă și ne aducea absolut tot ce trebuia, dar nu s-a șocat câtuși de puțin! Băiatul a fost 1a niște cumpărături, în apropiere... Știau că nasc și că nu aveau de ce să le fie teamă. Au participat și ne-au ajutat cât de mult s-a putut. Material reafizat de Raluca Tănăseanu. Fotografii de Ana Capsali. (Revista Familia Ortodoxă – numărul 11 (46) / 2012, paginile 32 - 36) |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pledoarie ptr gandirea pozitiva | ingerul_pazitor | Generalitati | 4 | 03.07.2012 09:55:46 |
Pledoarie pentru VIATA! | Florin-Ionut | Nunta | 17 | 18.12.2010 14:56:01 |
rugaciuni pentru nasterea de prunci sanatosi | lidiap | Rugaciuni | 10 | 10.05.2010 22:51:06 |
Rugaciune pentru nasterea unui copil... | maggie | Rugaciuni | 15 | 23.04.2009 11:57:52 |
UE si alimentatia naturala | nicoletajuravle | Generalitati | 9 | 21.04.2007 11:42:44 |
|