Alin stiu cum sta treaba cu redeventele dar nu uita ca ce isi face omul cu mana lui se numeste lucru manual.Cand esti o tara mica,fara influenta si mereu balansand istoric intre diversi centri de putere iti trebuie o inteligenta de un anumit tip ca sa nu ajungi sa fii violata de toti,pe rand sau la gramada.Cu putine exceptii RO este extrem de deficitara la capitolul pragmatism.Este consecinta unei societati fara experienta unui exercitiu democratic,care reactioneaza spasmodic si care,pt lungi perioade,este complet indiferenta fata de aspecte fie si civice.Adica in loc sa analizeze metodic,calculat,pragmatic,pe termen lun,sa sesizeze oportunitati,sa-si puna in valoare avantajele se prefera indiferenta(ca sa nu zic incultura si nesimtirea)si reactia pasionala,de moment,haotica,subiectiva,unde toti se pricep si nimeni nu are solutii.In acest caz si ultimii escroci vor parea ,,salvatore della patria".Adica cum ti-ai asternut asa roade culegi.Si eu inclin sa cred ca poate fi cum spui tu,de aceea am si propus o imposibila dezbatere publica,adica o transparenta himerica,pe care nu o doreste nimeni,mai ales cand este greu de spus cine manipuleaza pe cine.Ca sa inchei cu un exemplu sugestiv in opinia mea:cand in Franta s-a marit varsta de pensionare cu 1an au iesit aprox 3 mil de fancezi per total in strada.In RO,cand se taiau salarii ca niciunde in Europa(la acel moment geniile de la FMI inca trambitau vechea lor aberatie)romanii,cateva mii,dansau pinguinu la Piata Victoriei in timp ce societatea,profund divizata,era ocupata sa-si verse zoaiele pe unde apuca.La misto,caterinca si balamuc nu ne intrece nimeni.
Sa revin.Daca de acum 10-12 ani se incepea dezbaterea publica pe acest subiect avem mai mari sanse sa nu dam in primire cu nervii acum.Cum nu a fost nimeni interesat decat la spartu targului,cu exceptia unor idealisti ecologisti,acu este timpu sa exploatam gazele indiferentei noastre.Miros frumos ce ziceti ? :)
|