Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.07.2013, 23:39:31
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
E normal sa existe diversitate, pentru ca unii dintre noi privim credinta cu ochii iubirii, altii cu ochii adevarului, altii cu ochii dreptatii, altii cu ochii milei ..
(Ma intreb: oare Sfintii in Rai se autociteaza? sau se citeaza unii pe altii? sau spun ceea ce simt in inima? - asta e o intrebare retorica, doar asa sa ne mai destindem nitel!)
Bucurii!
Cred că Sfinții, în Rai, citează în special din următoarele surse:
1. Catehismul BOR din anul 1952;
2. diverse articole ortodoxe de pe internet;
3. manuale de Dogmatică (asta mai rar, fiindcă primele două surse oferă suficient material de discuție). :)
P. S. Să știți că am spus-o pe un ton amical ironic, cu empatie, fiindcă și eu, în primii aprox. 2 ani de când am început să mă angajez mai serios în viața duhovnicească, tot la fel făceam: răspundeam la orice prin citate. :) De aceea, mi-e relativ ușor să-i înțeleg pe colegii noștri de discuții care recurg atât de frecvent la argumentul autorității. :) Doar că eu, în timp, m-am schimbat mult, dar îmi amintesc cu drag cum o doamnă profesoară de Religie din liceu, privindu-mă cu mirare, mi-a spus: "clar, ești setată pe citate, n-am ce să-ți fac". :)
Acum vorbind serios, mi-ați amintit de un citat al filosofului existențialist creștin Kierkegaard (apropo de citate). Nu-l mai rețin (am citit cartea acum mult timp), dar voi încerca să redau ideea. Filosoful spunea că teologii de astăzi (a se citi, în cazul nostru, forumiștii) se aseamănă unor călători care, într-o zi însorită de duminică, ar veni să urmărească o cursă de cai; doar că, după ce vor fi alergat într-un suflet până la locul spectacolului, s-ar opri, s-ar privi atenți unii pe alții și apoi... ar pleca acasă, uitându-și scopul.
Și-mi mai amintesc de o altă cugetare (vedeți că pot și eu?...) a lui Antoine de Saint-Exupery, în care se spune că cei care se iubesc cu adevărat nu privesc îndelung unii la alții, ci își ațintesc toți privirile în aceeași direcție. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 12.07.2013 at 23:46:53.
Reply With Quote