![]() |
![]() |
|
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faina la blender nu e asa fina ca cea de moara (chiar de casa) dar este utilizabila. Eventual, granulatia mai mare se poate manca ca si cereale cu lapte, la micul dejun sau folosi pentru producerea borsului. E mult mai ieftin decat sa cumperi faina integrala, care nu stii cat de integrala este de fapt si cu preturi care ajunge la 3x pretul graului. Pentru inceput e bine sa se foloseasca si faina alba si faina integrala, in parti egale, faina exclusiv integrala creste mai putin. Si pentru cine nu stie, sunt mai multe feluri de grau. Cel mai bun este graul "dur", cu continut mare de proteine (in jur de 15%) creste se pare mai bine decat cel ordinar (care are in jur de 10% sau mai putin). Din pacate se gaseste mai greu (cred ca si dintre cultivatori, multi nu stiu ca sunt mai multe specii si care e diferenta intre ele) si probabil e si mai scump. Tot un grau cu continut mare de proteine, este graul spelt (cca. 4ron/kg la sursa). Pentru cine nu stie, pe langa ca este relativ ieftin (mult mai ieftin decat orez, naut, fasole, linte, soia etc.) graul se poate pastra pe tip lung, 20 ani sau mai mult, in galeti de plastic inchise ermetic, eventual si cu o bucata de gheata carbonica si este posibil chiar sa germineze dupa timpul asta. La o norma de 2000calorii pe zi, o persoana are nevoie de cca. 600g de grau, asta inseamna ca poti supravietui mai bine de un an de zile cu cca. 200kg de grau fara a se infometa, chiar si 2 persoane la limita. Graul se poate consuma si nemacinat (fiert) sau in cazuri extreme se poate mesteca direct (trebuie totusi ceva dantura buna :) In mod normal, consumam prin paine cca. 150g grau, cam 1/4 din necesarul zilnic de calorii (unii poate mai mult, altii mai putin). Stocand un necesar de 600g/zi/persoana, stocul poate fi rotit la cel mult 4 ani.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 30.08.2013 at 16:50:27. |
|