Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.02.2014, 10:41:36
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit Originile postului ortodox. Postul primilor creștini

Referințe despre subiectul de față sînt extrem de puține, la fel ca și oamenii care au abordat tema. Dar, cu ajutorul vostru, poate adun mai multe informații.

O sursă care confirmă faptul că inițial creștinii nu mîncau nimic în timpul Postului Paștilor cu excepția weekendului:

<< The writer of Peregrinato Silviæ, in describing how Lent was observed in Jerusalem, when she was there about 386 A.D., says: "They abstained entirely from all food during Lent, except on Saturdays and Sundays. They took a meal about midday on Sunday, and after that they took nothing until Saturday morning. This was their rule through Lent." >>

De ce dezlegau în weekend? Datorită Canonului 66 apostolic:
Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una), să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească.
(51, 53 ap.; 16 sin. IV ec; 13, 55 Trul.; 14 Ancira; 18, 21 Gang.; 29, 49, 51
Laod.)

Ieri la biserică s-a citit despre post și am remarcat următoarea idee de la 1 Corinteni: ”nici dacă vom mânca, nu ne prisosește, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipsește.” Ceea ce mi-a amintit de textul către Romani ”Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.” În ambele locuri faptul de a mînca e pus în antiteză cu faptul de a nu mînca. Pavel vorbește și despre legume versus carne, respectiv despre consumarea cărnii jetfită idolilor, dar în citatele de mai sus zice strict despre mîncare și ne-mîncare.

Cu timpul sînt sigur că voi găsi și alte surse care să confirme continuitatea stilului primilor creștini de a posti nemîncînd, ca și cei din VT, cu sau fără apă.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 24.02.2014 at 10:57:49.
Reply With Quote