Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 03.01.2016, 07:52:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit Cel mai scump Potir din lume

Secol dupa secol, cei mai straluciti bijutieri s-au luat la intrecere plamadind numeroase Potire spre lauda lui Dumnezeu. De fiecare data cand vad asemenea odoare de pret, inima mea se inalta la Domnul, multumindu-I pentru maiestria mainilor oamenilor.

Nimeni nu poate spune care din aceste sfinte vase este cel mai de pret, fiindca valoarea supraadaugata de munca artizanului intrece cu mult pe cea a materialelor nobile, dar nu poate fi cuantificata.

Si totusi, desi nu stim care Potir, daca ar fi expus la licitatie, ar intruni un pret mai mare, stim bine care este cel mai scump. Exista unul, si numai unul, care nu are pret. Biserica nu il vinde si nimeni nu il poate cumpara. A costat prea mult: este scumpul Potir al lui Cristos. Este Sfantul Graal. Acela care a stat, intr-o seara, pe Sfanta Masa a Cinei cele de Taina. Cel care a fost inconjurat de cei doisprezece apostoli, in timp ce Preotul Cristos il tinea in mainile Sale preasfinte. Asupra lui, Dumnezeu, rascumparand oamenii, a rostit cuvintele: "Acesta este Sangele Meu".

Unde se afla acest minunat Potir, unde este vasul liturgic fara pret care, pentru prima data, a continut Sangele Domnului ? Cum a ajuns acolo si care este, astazi, starea Potirului fara pereche care a fost tinut in maini de asemenea Preot ? Cum se numesc, dupa numele lor, Papii care si-au vazut visul de preoti cu ochii, avand onoarea sa oficieze, macar o data, tinand in mainile lor Sfantul Graal ? Iata subiectul acestui topic. Deocamdata, sa admiram piesa, veche de doua mii de ani, care domina comoara Bisericii. Iata fotografia ei:




Sa observam, pentru inceput, ca este vorba de fotografia Potirului lui Cristos asa cum arata acum. Ceea ce a tinut in mainile Sale Domnul nostru la Cina cea de Taina este numai partea de sus, cupa din agat. Tot restul este montura adaugata de mai multe generatii de orfevrieri, despre care vom afla mai departe. Desigur, daca descrierea si istoria plina de peripetii si de minuni a acestui Vas Nepretuit va trezi vreun interes.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 03.01.2016 at 08:34:00. Motiv: gramatica
Reply With Quote