![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Draga prietene, acolo unde eu credeam că viața mea va lua sfârșit, abia acolo ea a început. Până la călugărie, omul este un adolescent care-și admiră mușchii în oglindă, dar după călugărie el intră în luptă. În fața oricărei situații-limită, omul află cine este, fie moartea unei persoane dragi, fie că nimerește în pușcărie pe nedrept, însă călugăria este toate acestea la un loc, pentru că un călugăr își îngroapă oamenii iubiți și totodată se întemnițează pe sine pentru toată viața. Aici se descoperă omul.
E ușor a fi grozav sigur în oglindă, dar nu e la fel de ușor atunci când ieși să înfrunți viața față în față. Am început prin a-ți aduce exemplele sfinților așa-ziși „activi”, deși ei își considerau faptele nimicuri care îi distrăgeau de la cea mai mare lucrare pe care o poate face omul, aceea de a se cunoaște pe sine. Această lucrare își atinge culmile și profunzimile ei în monahism, și încă într-un monahism cât mai aspru, cât mai departe de lume. Astfel, cei mai înțelepți ajung să pară nebuni lumii, iar cei care se umflă ca broaștele primăvara, strigându-și micile lor victorii, sunt considerați strălucitori. Iată, dacă vrei, încă odată înțelesul cuvintelor „cei din urmă vor fi cei dintâi și cei dintâi vor fi cei din urmă”. (Ieromonah Savatie Baștovoi)