Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Resurse ortodoxe on-line

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.10.2018, 16:04:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ali Baba Vezi mesajul
despre romanii uniti cu roma nimic nimic...

lasa ca zicea eliade si unii dintre noi stim, chiar daca bor face tot ce poate ca sa-i minimizeze:

"„Făclia aprinsă la Blaj acum 200 de ani n-a mai putut fi stinsă de atunci -, și nici nu se va stinge vreodată. Episcopul Inochentie Micu Klein n-a trecut-o numai în mâinile vrednicului său urmaș, Petru Pavel Aron; el a încredințat-o sutelor și miilor de tineri ardeleni care au învățat de atunci în Școalele Blajului. Odată trezită conștiința latinității noastre, nimeni și nimic n-a mai putut-o nimici; de generații, ea face parte din însăși conștiința noastră de Români. Limba, literatura și cultura românească modernă poartă pecetea făurită de Blaj – cu câte lacrimi, cu cât sânge și cu cât geniu o știe numai istoricul care și-a închinat viața cercetând această epocă eroică. Asemenea creații spirituale n-au moarte, căci ele s-au identificat cu însuși geniul neamului care le-a dat naștere”.

iar iulian hossu concluziona:

"Dacă nu exista unirea religioasă de la 1700, nu era nici adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, unde s-a strigat: „Vrem să ne unim cu țara!” și fără aceasta nu era nici unirea din 1918".
Ti-am mai spus ca tu le citesti dar nu le intelegi. In primul citat e vorba de lupta romanilor pentru emancipare, nu de religie. Iar al doilea citat e al unui episcop greco-catolic, e normal ca e subiectiv, nu poate fi dat ca argument.
In schimb avem ce spuneau chiar corifeii Scolii Adelene despre uniatie si catolici, sunt sigur ca pe acelea nu le-ai vazut, desi eu am mai postat pe forum. Am cautat acum mesajele, e acesta si urmatorul de pe acel subiect: https://www.crestinortodox.ro/forum/...1&postcount=18
Reply With Quote