Citat:
În prealabil postat de Ali Baba
despre romanii uniti cu roma nimic nimic...
lasa ca zicea eliade si unii dintre noi stim, chiar daca bor face tot ce poate ca sa-i minimizeze:
"„Făclia aprinsă la Blaj acum 200 de ani n-a mai putut fi stinsă de atunci -, și nici nu se va stinge vreodată. Episcopul Inochentie Micu Klein n-a trecut-o numai în mâinile vrednicului său urmaș, Petru Pavel Aron; el a încredințat-o sutelor și miilor de tineri ardeleni care au învățat de atunci în Școalele Blajului. Odată trezită conștiința latinității noastre, nimeni și nimic n-a mai putut-o nimici; de generații, ea face parte din însăși conștiința noastră de Români. Limba, literatura și cultura românească modernă poartă pecetea făurită de Blaj – cu câte lacrimi, cu cât sânge și cu cât geniu o știe numai istoricul care și-a închinat viața cercetând această epocă eroică. Asemenea creații spirituale n-au moarte, căci ele s-au identificat cu însuși geniul neamului care le-a dat naștere”.
iar iulian hossu concluziona:
"Dacă nu exista unirea religioasă de la 1700, nu era nici adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, unde s-a strigat: „Vrem să ne unim cu țara!” și fără aceasta nu era nici unirea din 1918".
|
Ti-am mai spus ca tu le citesti dar nu le intelegi. In primul citat e vorba de lupta romanilor pentru emancipare, nu de religie. Iar al doilea citat e al unui episcop greco-catolic, e normal ca e subiectiv, nu poate fi dat ca argument.
In schimb avem ce spuneau chiar corifeii Scolii Adelene despre uniatie si catolici, sunt sigur ca pe acelea nu le-ai vazut, desi eu am mai postat pe forum. Am cautat acum mesajele, e acesta si urmatorul de pe acel subiect:
https://www.crestinortodox.ro/forum/...1&postcount=18