Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Resurse ortodoxe on-line

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2025, 06:04:04
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2008
Locație: Tg-Mures
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru moshu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marcel_Ionut Vezi mesajul
Ce ai postat tu si ce am citit eu in pateric pana acum este aceeasi chestie, adica greoi. Eu am acasa patericul din 2003. Si iti zic ca tot acelasi stil este. Nu stiu care este prima varianta in romana dar de ex daca vrei tu atat de mult sa citesti sunt mai multe variante de pateric.
Tu nu intelegi ce vreau sa zic eu. Eu vreau sa zic ca Patericul [egiptean] nu este greoi; traducerea in limba romana este greoaie pentru ca este facuta ad literam si stupida. am dat exemplu mai sus, in loc sa traduca cu "despre" au tradus cu "pentru" - nu are niciun sens asa. Uite-te mai sus la traducerea in engleza: se intelege pe sleau ce se zice. De fapt, eu asta cautam. Sa-nteleg mai bine. In limba engleza nu e deloc greoi. Da, acum am verificat cartea: Pateric - editia a 4-a, Alba Iulia, editura Reintregerea, 2004.

Citat:
Eu pe astea le-am gasit : patericul romanesc, patericul lavrei sfantului serghie, patericul Rilei, patericul sfantului munte, Micul pateric, pateric rural-urban, pateric despre vise si vedenii, pateric carpatin, Parintele proclu file de pateric, Marele pateric virtuosi parinti aghioritici, patericul sinait si lista poate continua.
Multumesc pentru lista, dar eu vorbeam despre traducerea Patericului Egiptean. O sa dau un ochi si peste celelalte.

Citat:
Nu poti avea un loc de munca din cauza unei boli sau nu stiu. Pai poti sa faci acasa metaniere, poti sa-ti iei un set de gantere si sa faci sport, poti face voluntariat in diferite locuri, poti sa inveti sa faci mancaruri de pe youtube, poti sa ajuti un batranel o vecina sa le cumperi alimente si mai stai de vorba cu ei, poti sa inveti o limba cu aplicatia duolingo Decat sa-ti rupi creierii cu patericul incearca altceva de citit. Sunt multe carti duhovnicesti bune din care poti invata ceva.
  • n-am nicio boala, adica in afara de plictiseala, care aduce dupa ea si o oboseala psihica. omul nelucrat este cel mai obosit om.
  • am abonament la sala, dar nu ma duc - eu dau vina pe lipsa unui partener de sala
  • exclus voluntariat, este doar o bisnita, si nu ajuta oamenii cu adevarat, ii distruge si mai mult
  • idem la partea cu ajutatul unui batranel sau o vecina; de stat de vorba as sta, dar cu cine? n-am pe nimeni aici, fiecare vecin e in treaba lui
  • duolingo nu este bun la invatat limbi straine, dar asta nu este o idee rea, poate ca as putea sa ascult niste documentare in spaniola sa invat spaniola
  • Patericul nu rupe creierii daca este tradus bine
  • care alte carti duhovnicesti? da exemplu. dar de fapt, tot nu este "munca", asa ca nu chiar ma ajuta.
Citat:
Mai de folos ar fi sa citesti biblia noul testament, ca orice crestin ar trebui sa o rasfoiasca zi de zi si limbajul este mai ok.
Nu; parerea mea este diferita de a multo altora. Parerea mea este ca un crestin nu este obligat sa citeasca Biblia si nici nu este de prea mult folos citirea ei in regim personal. In schimb, da, am inceput sa citesc Evanghelia dupa Matei, inca nu am terminat, si chiar am cumparat un curs despre Evanghelia lui Matei din care mai am 2-3 videouri de urmarit ca sa il termin.

@Iorest, nu ma lasa sa iti dau Quote de la buton, apare casuta goala.

Citat:
Hai la patinoar, nu ai de lucru fiindcă e o perioadă de vacanțe în SUA sau pentru că nu lucrezi defel?
Nu prea cred că poți supraviețui în State fără loc de muncă.
Haha, am fost tocmai asta la patinoar, doar pentru ca m-a tras copilul, a fost fain, nu zic nu. Eu am loc de munca dar la locul acela de munca nu trebuie sa lucrez nimic. Binecuvantarea a devenit un blestem. Cel mai bun lucru ce mi se poate intampla este sa ma de-a afara, dar sunt slabe sanse, iar de dus eu nu ma duc, adica de ce sa ma duc?
Citat:
E o traducere la care a muncit părintele Constantin Coman, mi se pare ciudat că lumea nu prea a auzit de ea deși au trecut 9 ani de când a fost lansată și s-au făcut conferințe în toată țara, dintre care sunt pe youtube o parte.
Eu nu am auzit de ea pentru ca nu sunt in tema nici cu religia, nici cu BOR, nu urmaresc Trinitas si nici nu vad/citesc stiri, desi nu m-ar supara. Ce-am vazut ultima data, am vazut pe youtube acum cativa ani, l-am vazut pe parintele Calistrat, cum le zice bine si le zice plavan, si apoi l-am vazut pe purtatorul de cuvant a lui BOR cum i-a deturnat mesajul si i l-a atacat, in mod miseleste. Daca te referi la cartea ce ai pus-o mai jos, am si pus-o pe lista de cumparaturi si voi avea cand voi veni acasa. Multumesc.

http://www.youtube.com/watch?v=Q4027l_BsDE&NR=1 - it's supposed to be funny like me!
Reply With Quote

Tags
pateric, traducere