![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Continuare din iudaism - ce nu se mai aplică azi - influența creștinismului a corectat
Cum era tratată sclavia, comportament diferit față de frate vs rob 35. Dacă fratele tău va sărăci și va ajunge la strâmtorare înaintea ta, ajută-l, fie străin, fie băștinaș, ca să trăiască cu tine. 36. Să nu iei de la el dobândă și spor, ci să te temi de Dumnezeul tău, ca să trăiască fratele tău cu tine. Eu sunt Domnul. 37. Argintul tău să nu ți-l dai lui cu camătă și pâinea ta să nu i-o dai ca s-o iei cu spor. 38. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, Cel ce v-am scos din pământul Egiptului, ca să vă dau pământul Canaanului și ca să fiu Dumnezeul vostru. 39. Când îi va sărăci fratele și-i se va vinde ție, să nu-l pui la muncă de rob, 40. Ci să fie el la tine ca simbriaș sau străin, și să-ți lucreze până la anul jubileu; 41. Iar atunci să se ducă de la tine, și el și copiii lui împreună cu el, să se întoarcă în neamul său și să intre iarăși în stăpânirea părinților săi. 42. Pentru că ei sunt robii Mei, pe care Eu i-am scos din pământul Egiptului; 43. Să nu-i vinzi, cum se vând robii, să nu-i stăpânești cu cruzime și să te temi de Dumnezeul tău. 44. Iar ca să-ti ai robul tău și roaba ta, să-ti cumperi rob și roabă de la neamurile dimprejurul vostru. 45. Puteți să vă cumpărați și din copiii străinilor, care s-au așezat la voi, și din neamul lor, care este la voi și care s-a născut în pământul vostru; pot să fie averea voastră. 46. Puteți să-i dați moștenire fiilor voștri după voi, ca orice avere, veșnic să-i stăpâniți, ca pe robi. Iar asupra fraților voștri din fiii lui Israel și unul asupra altuia, să nu domniți cu cruzime. 47. Dacă străinul sau veneticul tău s-a îmbogățit pe lângă tine, iar fratele tău a sărăcit lângă tine și s-a vândut veneticului, care s-a așezat la tine, sau unui urmaș din neamul veneticului, 48. Atunci, după vânzare, se va putea răscumpăra; careva din frații lui va putea să-l răscumpere: 49. Sau unchiul lui, sau fiul unchiului va putea să-l răscumpere, sau careva din neamul lui, din seminția lui să-l răscumpere; sau de va avea îndestulare, să se răscumpere singur. 50. Și acela să se răfuiască cu cel ce l-a cumpărat, de la anul când s-a vândut el până la anul jubileu, și argintul pentru care s-a vândut să i-l întoarcă după numărul anilor; socotindu-i ca slujiți de un simbriaș vremelnic la el. ____ Față de frate comportamentul e corect, să nu-i iei dobândă, să nu-i dai hrană pt câștig cu dobândă, să nu-l stăpânești cu cruzime când a ajuns la strâmtorare financiară, să te comporți cu el ca și cu un egal. Când vine vorba de robi erau considerați avere personală, se cumpărau, se lăsau moștenire, se cumpărau de la vârste fragede. Slavă Domnului că prin creștinism robia s-a restrâns până s-a abolit, în societățile creștine s-a abolit prima dată.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 28.02.2025 at 00:04:34. |
|