Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Iudaismul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2025, 00:50:59
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit Unul dintre textele din Aramaica traduse în Limba Română

1. Rabbi Hizkiyah a dezvăluit, „Este scris, ca un trandafir printre spini”. Ca un trandafir este
Adunarea lui Israel. Deoarece iată este un trandafir, acela este un trandafir, și la fel cum un
trandafir printre spini este nuanțat cu roșu și alb, tot astfel Adunarea lui Israel este compusă din
discernământ și compasiune. La fel precum un trandafir are treisprezece petale, Adunarea lui
Israel este înconjurată din toate părțile de treisprezece calități ale compasiunii. Totuși, Elokim,
care este aici, s-a gândit să evidențieze cele treisprezece cuvinte (calități) ce înconjoară Adunarea
lui Israel și să le păzească.

2. Ulterior, acest lucru este menționat iarăși. Motivul pentru care este menționat iar, este de a
evidenția cele cinci frunze rigide care înconjoară trandafirul. Și acestea cinci sunt suport pentru
izbăvire. Acestea sunt deasemeni, cele cinci porți.
Este scris despre acest secret, „Voi ridica cupa izbăvirii, este potirul binecuvântarii.” Cupa
binecuvântării trebuie să fie ținută pe cinci degete, și nu mai multe, precum un trandafir
odihnește pe cinci frunze rigide ce corespund celor cinci degete. Și acest trandafir este cupa
binecuvântării. De la a doua pâna la a treia menționare a numelui Elokim, sunt cinci cuvinte. De
aici mai departe, Lumina a fost creată și tăinuită, închisă în interiorul acelui legământ și a intrat
în trandafir si i-a dat rod. Si asta este menționat ca și în cazul unui pom fructifer, în care există
sămânța aferentă. Și această sămânță există cu adevărat în slova legământului.

3. Și așa cum forma legământului este însămânțată în patruzeci și două de zămisliri ale acelei
semințe, tot astfel este și puterea legislativă, numele special al creației însămânțate.

4. La început, Rabbi Shimon a dezvăluit că muguri de flori au apărut pe pământ. „Mugurii de
flori” se referă la actul creației. Ei au apărut pe pământ când, în a treia zi, după cum este spus,
„Și lumea se va înmulți.” Și atunci ei au apărut pe pământ. Timpul cântării a sosit, și aceasta este
cea de a patra zi, când a fost o reducere din Lumina lui Hassadim. Vocea turturelei se referă la
cea de a cincea zi, unde este scris, „Lăsați apele să se învolbureze” astfel încât să producă
rezultate. „Se aude” se referă la a șasea zi, unde este scris „Să stăm și să creăm omul”, și acolo
este spus, „Vom face și vom auzi.” „În țara noastră” se referă la ziua de Shabbat, care reprezintă
Meleagul Vieții.

5. O altă semnificație este aceea că mugurii de floare sunt Patriarhii care au pătruns gândurile
lumii viitoare, și acolo sunt ei ascunși. Ei au apărut de acolo în tăinuire, și s-au ascuns pe sine în
adevarații profeți. Yosef a fost născut și ei s-au ascuns în el. Când Yosef a intrat in Țara Sfântă și
i-a găsit acolo, ei au apărut pe pământ și au fost acolo revelați. Când pot fi ei văzuți? Când un
curcubeu este văzut în lume. Atunci când un curcubeu este observat, atunci sunt ei revelați. Și
timpul purificării a sosit. A sosit timpul pentru eradicarea celor nedrepți din lume. De ce au fost
salvați cei nedrepți? Deoarece mugurii de floare pot fi văzuți în pământ. Și dacă ei nu ar fi putut
fi văzuți, ei nu ar fi rămas în lume și lumea nu ar fi fost capabilă să existe.

6. Ce animează lumea și îi determină pe Patriarhi să apară? Este vocea copiilor, a acelora care
studiază Tora, cu alte cuvinte acești copii ai lumii vor salva omenirea. Din respect pentru ei: „ Vă
vom face pandantive din aur.” Aceștia sunt copiii, copiii lumii, după cum este spus: „Veți face
doi Heruvimi din aur.”

7. La început, Rabi Elazar a dezvăluit: „Ridicați-vă ochii și vedeți cine a creat toate acestea.”
Ridicați-vă ochii. Către ce loc? Către locul în care toți ochii depind de El. Și cine este El? El este
acela care deschide ochii. Și vei cunoaște asta. Este Atik cel tainic, în care se află întrebarea: cine
a creat asta. Și cine este El? MI = cine. El este numit de la hotarul Paradisului Divin, acolo unde
totul aparține Lui. Și cum acolo este o întrebare, El se află pe o Cale tainică și nu Se revelează pe
Sine. El este numit MI, deoarece nu există nici o întrebare Sus, și acest hotar de Eden este numit
MI.

8. Și mai este unul jos, numit MA. Ce este între acela și acesta? Primul, cel numit MI, este
ascuns. Este o întrebare în el, deoarece omul întreabă, cercetează, caută și privește de la un grad
la altul, până la sfârșitul tuturor nivelelor. Și după ce ajunge acolo, el este întrebat: MA? (Ce?).
Ce ai învățat? Ce ai văzut? Ce ai cercetat, din moment ce totul este încă ascuns, precum era și
înainte.

9. Este scris din acest secret: „Pe cine sa îți arăt? Cu cine să te compar?” La urma urmelor,
Templul a fost distrus, și o voce s-a făcut auzită și a spus: „Ce aș putea să îți arăt și cu ce aș putea
să te compar?” Cuvântul MA = ce, stă mărturie, în fiecare zi și din trecut până astăzi, după cum
este scris: „Chem ca martori Cerul și pământul”.
Și continuă: „Te-am împodobit cu veștminte sfinte”, te-am făcut conducător peste lume, după
cum este scris: „Acesta este orașul care a fost numit chintesența frumuseții?” și așa mai departe.
Te-am numit „Ierusalim, oraș clădit de mine”. „Ce ar putea fi comparat cu tine?” Așa precum
șezi, la fel este el Sus, la fel cum națiunea sfântă nu intră în tine acum, pentru a îndeplini lucrarea
sfântă, și de aceea îți jur că nu voi pătrunde Sus până când nu cobor să locuiesc jos. Aceasta este
alinarea ta, deoarece acest grad îți este egal în toate cele. Și acum, că mă aflu aici: „Nefericirea ta
este imensă, precum marea”. Și dacă pretinzi că nu este nici o existență sau leac pentru tine,
atunci MI (cine) te va vindeca? Ar trebui sa fie exact acel Rang Ceresc, care dă viață tuturor
lucrurilor; te va vindeca și va exista în interiorul tău.

10. MI este hotarul superior al Edenului și MA este marginea inferioară. Acesta a fost moștenit de
Yaakov (Iacob), ca să strălucească de la un hotar la celălalt, care este MI, și până la ultimul hotar,
care este MA, deoarece el stă în mijloc. Deci, cine a creat asta?

11. Rabbi Shimon a spus, “Elazar, fiul meu, oprește-te din vorbit și revelează-ne secretul ceresc,
despre care oamenii lumii nu știu nimic”. Rabbi Elazar a tăcut. Rabbi Shimon a plâns și a spus:
„O clipă”. Rabbi Shimon a spus: „Elazar, ce înseamnă ELEH (acestea)? Dacă vorbești despre
stele și semnele zodiacale, nu au fost acestea întotdeauna văzute? Totuși, MA (ce) au fost create,
după cum este spus, de către cuvântul Creatorului unde Cerurile au fost făcute. Dacă este despre
lucruri tainice, atunci nu este scris ELEH, deoarece ele au fost revelate.

12. Dar acest secret nu a fost niciodată revelat, până când într-o zi în care am fost la țărmul mării,
Eliyahu a venit și mi-a spus: „Rabbi, știi ce este asta, CINE A CREAT ASTA?” I-am spus:
„Acestea sunt Cerurile și cohortele lor, lucrările Creatorului, la care omul poate privi, după cum
este scris: ‚Când privesc Cerurile Tale, lucrarea mâinilor tale, Domnul nostru, cât de glorios este
numele Tău, peste tot pamântul’!”

13. El mi-a spus: „Rabbi, un singur lucru este tăinuit înaintea Creatorului, pe care El l-a revelat
Adunării Cerești și este acesta. Când taina tainelor a dorit să se reveleze pe Sine, a făcut mai întâi
un singur punct și acest punct s-a înălțat și a devenit un Gând. Cu acesta, El a atras toate
elementele și cu el a înscris toate imaginile.

14. El a înscris într-o lumânare sacră si tainică, o imagine a imaginii ascunse a sfântului între
sfinți. O structură profundă a apărut din adâncul acelui gând și a fost numită MI – cine, care este
întemeierea structurii ce este în același timp schimbată și neschimbată, care este ascunsă adânc în interiorul numelui. Aceasta nu este denumită, ci este doar MI – cine. El a dorit să Se reveleze pe
Sine și să fie numit cu acest nume, și de aceea El S-a îmbrăcat cu un veștmânt strălucitor și
prețios și a creat ELEH, iar ELEH s-a înălțat în nume. Aceste litere s-au combinat și numele
Elohim a fost complet. Și până când El a creat ELEH – acesta, Elohim nu s-a înălțat pentru a
forma numele Elohim. Și acestea au păcătuit prin venerarea vițelului de aur. Din acest secret este
spus, ELEH este Domnul tău, Israel.

15. Precum literele MI s-au alăturat literelor ELEH, la fel s-a păstrat acest nume unit pe vecie și
pe acest secret se sprijină lumea. Atunci Eliyahu a zburat departe și eu nu l-am putut vedea. De la
el știu acest lucru, care se sprijină pe secret și pe tălmacirea acestuia. Rabbi Elazar a venit și de
asemenea toți discipolii, și s-au înclinat în fața acestuia, au plâns și au spus: „dacă am fi venit în
această lume doar ca să auzim acest secret și acest lucru ar fi fost suficient”.

16. Rabbi Shimon a spus: „Aceste Ceruri și cohortele lor au fost create în MA, dupa cum este
spus: ‘Când privesc Cerurile, lucrarea mâinilor Tale,’ și este spus, ‘MA, cât de glorios este
numele Tău, pe întreg cuprinsul pământului, pe care L-ai orânduit Deasupra Cerurilor, și se
înalță în nume.’ De aceea este creată Lumină pentru Lumină, îmbrăcată în aceasta și înălțată în
Numele Ceresc, și asta Creatorul a creat la început. Acesta este Creatorul Ceresc, iar MA nu este
astfel și nu a fost creat.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote