Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 24.10.2008, 13:36:31
salmo salmo is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 24.10.2008
Mesaje: 4
Implicit Cultura Duhului - cuvant la lansarea cartii al Parintelui Rafail

PĂRINTELE RAFAIL – Cuvânt la lansarea cărții „Cultura Duhului”

Înalt Prea Sfințite, frați și surori, întâi vă cer iertare: nu sunt un om al culturii, nu sunt – la urmă – nici obișnuit prea mult cu conferințe. Mă consider un om ca toți oamenii, iar chemarea mea este monahismul.
Problema vieții mele a fost ce socotesc până astăzi problema esențială a fiecărui suflet care se naște în lumea asta. Și m-a uimit de-a lungul vieții mele, și m-a mâhnit din ce în ce mai mult să văd cât de puțin intră ca [și] component al gândirii omului în general, sensul însuși al vieții – pentru ce m-am născut, de unde vin și unde mergem cu toții? Las linia asta, v-o las gândirii frățiilor voastre.
Aș vrea să iau o altă linie. Mă iertați, propriu-zis nu mă gândesc să prezint cartea. Poate că ea se va prezenta singură. Dar vă prezint oarecum fundalul ei. Deci a doua temă pe care vreau să o abordez, este aceasta: că mult mă bucură să văd dorința de a apăra Ortodoxia, însă mă întreb câți înțeleg ce este Ortodoxia.
Prima mea mâhnire în legătură cu tema asta este că nu ne-am învrednicit să traducem acest titlu în graiul nostru. Este cuvânt grec, Ortodoxia, și, ca [și] cuvânt străin limbii noastre, noi nu îl simțim ca altceva decât un titlu. Un titlu oarecum abstract. Ce este Ortodoxia? Pentru mulți, Ortodoxia este a nu fi budist, a nu fi evreu de religie, a nu fi catolic, a nu fi protestant! Or, nu așa trebuie înțeleasă Ortodoxia! Iată că slavii au tradus în limba lor: pravoslovie = dreapta slăvire. Ce înseamnă dreapta slavire?
Revin la temă, adică revin la tema: pentru ce ne-am născut în lumea asta? Într-una din conferințele înregistrate și care fac parte din cartea care se lansează astăzi, explic mai în amănunt. Esențial, eu nu știu cum să zic și de unde să iau problema, – da’ omule, crezi sau nu crezi, vrei sau nu vrei, este un fapt duhovnicesc și istoric că Dumnezeu a făcut pe om! Noi nu venim, așa cum pretinde știința, de nicăieri și mergem încontinuu nu știm unde, nicăieri. Dar venirea noastră în lume are un sens! Dumnezeu a făcut pe om în istorie și l-a împodobit cu chipul și potențiala asemănare cu Însuși Făcătorul. Omul, căzând de la menirea lui – precum cei care cunoașteți Scriptura și religia noastră, știți – deci căzând de la Dumnezeu și de la menirea lui, de-a lungul istoriei, omul vrând-nevrând caută pe Dumnezeu, își caută identitatea lui. Și această căutare s-a tradus într-o sumedenie de religii – niciuna din carele n-au găsit pe adevăratul Dumnezeu. Sunt multe – dacă vă uitați fără prejudecată în orice religie – o să vedeți multe aspecte ale înțelepciunii omului, ba chiar ale chipului dumnezeiesc pe care îl poartă neapărat omul. Dar nici una n-a ajuns la a arăta omului adevărata sa proveniență și adevăratul său sens!
Între toate religiile astea, Dumnezeu Însuși a născut – să zicem așa, în istorie începând cu Avraam și poporul evreu – Dumnezeu Însuși a început să ia contact cu omul și să insufle prin Proroci ceva mai adevărat decât ce se credea în lumea întreagă. Dar până când Însuși Dumnezeu nu a putut să vină în condițiile noastre, luând asupră-Și forma pe care El Însuși a făcut-o dintru-nceput, forma adamică, trupul nostru și condițiile noastre istorice, până când nu a putut să vorbească cu gură trupească și în condițiile noastre cu omul, Dumnezeu nu a putut deplin să împărtășească ce este El, ca să arate omului de unde vine și unde este menit să meargă! Până când nu a vorbit Dumnezeu Însuși cu omul, nu putem vorbi în deplin sens de dreaptă slăvire ca nume de religie.
Dreapta slăvire este – iată cuvântul grec, doxa, înseamnă nu numai slavă, dar vine din cuvântul opinie – dreaptă opinie; l-aș traduce și ca dreaptă înțelegere, și ca dreaptă cugetare – dacă vreți – ca extensiuni ale rădăcinii originale. Drept a înțelege gândul lui Dumnezeu. Neapărat este drept a slăvi pe adevăratul Dumnezeu. Și fără dreaptă înțelegere, nici dreaptă slăvire, nici dreaptă viață, nici dreaptă cugetare nu poate fi – și vă spun: nici un sens al istoriei omului. Când zic istorie, nu vorbesc de istorie, vorbesc de suflete: de tine, și de tine, și de tine, și de cei dinaintea noastră, și de cei care vin, care ca mine naștem în lumea asta și, conștient sau neconștientizat de noi, totuși pe Dumnezeu cel adevărat Îl căutăm. Și ca să știm de unde venim și unde mergem, este lucrul cel mai important.
Am arătat într-unele din cuvântări, am încercat să arăt și lucrul ăsta: că până și în starea lui păcătoasă, omul tot cele drepte trădează, căutări drepte trădează. Omul neapărat vrea ce este drept. Ce caută omul? Viață! Împlinire! Păcatul este numai o rătăcire a căii. Păcatul, patimile și toate lucrurile împotriva cărora ne luptăm în Biserică, nu sunt altceva decât un cancer pe trupul sănătos. O patimă nu este un fel de a fi – este un fel scâlciat de a fi! Patima își are nu numai virtutea opusă, își are și virtutea asemănătoare! Nu există patimă care să nu fie la origine, o energie de Dumnezeu făcută, prost întrebuințată, prost canalizată, scâlciată pe undeva.
Deci ziceam că omul, și în păcatul lui, dacă îl înțelegem drept și esențial, tot cele drepte caută, tot pe Dumnezeu Îl caută! Și mă gândesc, aicea poate să fie parte din cele pe care nu le putem înțelege ale lui Dumnezeu. Într-un fel, Dumnezeu, cândva în istorie sau după, va putea birui în sensul că până la urmă, numai El este adevărat și numai El este ceea ce caută tot omul!
Când va vedea tot omul pe adevăratul Dumnezeu la Judecata de Apoi, cine știe câți vor spune: „O, dac-aș fi știut că ești Acesta, decât să fi știut tot ce se propovăduiește strâmb în istorie...”
Dar pentru aceasta revin la tema pe care o lăsasem: Ortodoxia ca dreaptă slăvire. Înainte de Hristos au fost multe religii, între care una singură era mai adevărată, mai integral adevărată, dar încă incompletă – religia ale cărei cărți le avem până astăzi, a Vechiului Legământ, Vechiului Testament, religia evreilor – fiindcă Dumnezeu a cultivat această religie, încercând pe cât a putut, să vorbească omului pe cât putea omul să înțeleagă în acele vremuri. Cu venirea lui Dumnezeu Însuși întrupat începe o altă eră și această eră este un creștinism. Dar ce s-a dovedit între oameni – cum aveau să spună Apostolii – „După noi vor veni lupi răpitori în turma lui Hristos”. Omul, și după Hristos... aicea e o taină pe care Apostolul o numește „taina nelegiuirii”. E o taină cum omul, care caută și în păcat pe Dumnezeu cel adevărat, totuși în istorie pe Dumnezeu cel adevărat nu L-a primit! „Între ai Săi a venit, zice începutul Evangheliei, a lui Ioan, și ai Săi nu L-au primit!”. Și acest „ai Săi” poate să însemneze multe lucruri: Toți suntem ai Săi și niciunul din noi nu-L primim într-o măsură deplină. Și atunci ce se întâmplă? Ai dreapta înțelegere și dreapta viziune care este cuvântul lui Hristos, fie înainte de Hristosul întrupat – zic întrupat, fiindcă Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ca Dumnezeu Însuși, El este Cel care vorbea cu Adam în Rai, El e Cel prin care s-au făcut cerurile și pămîntul – deci cuvântul lui Hristos, fie înainte de întruparea lui Hristos, fie după, este Adevărul mai mult sau mai puțin deplin înțeles de oameni! Este putință după Hristos să-l înțelegem. Nevoința, iertați-mă, nevoința noastră în Biserică trebuie să se concentreze mai ales pe dreapta înțelegere a acelui cuvânt! Nevoința este mai ales efortul minții de a intra în mintea lui Dumnezeu.
Deci după întruparea Cuvântului lui Dumnezeu, Hristos, același Cuvânt deplin dat în măsura în care istoria poate purta deplinătatea Cuvântului dumnezeiesc, omul deplin informat fiind – și întrebuințez cuvântul „informație” în sensul în care genetica îl folosește, informație nu în sensul mass-media, ci în sensul geneticii – deci deplin informați fiind de Cuvântul lui Dumnezeu, putem prin pocăință ajunge la deplina asemănare cu Dumnezeu, precum o dovedesc 2000 de ani de istorie a creștinismului în nenumărate forme! Și nu există condiție a omului, pe care Cuvântul lui Dumnezeu să nu o poată vindeca, regenera, îndumnezei!
Și ce se întâmplă după Hristos? Însuși omul se dezbină de Cuvântul lui Dumnezeu și apar ceea ce se numesc ereziile cu multe titluri, cu multe denumiri.
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cuvant al Parintelui Paisie Olarul. AndreiM Mari Duhovnici si predicile lor 7 24.03.2011 16:02:42
Cultura Duhului - Cuvantul lui Dumnezeu Rodica50 Intrebari utilizatori 34 05.12.2010 19:27:14
Cuvant al parintelui Petroniu Tanase pentru inceputul Postului Mare mihailt Generalitati 1 23.02.2010 00:04:44
Pozitia parintelui Rafail Noica referitor la pasapoartele biomtetrice mihailt Stiri, actualitati, anunturi 0 20.01.2009 23:36:29
Cuvant la calugarire al Parintelui Rafail (partea I) salmo Generalitati 1 24.10.2008 13:32:24