![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() TÎLCUIREA PSALMULUI 95 Cîntarea lui David, cînd se zidise casa după robie. Nescrisă deasupra la Evrei. Cîntați Domnului cîntare nouă, Că, pentru lucruri noi, este trebuință și de noi cîntări de laudă. cîntați Domnului, tot pămîntul! Cum se potrivesc acestea Iudeilor, cărora li se da război de la toți oamenii? Că cei ce au văzut slobozenia lor nu s-au bucurat, ci, dimpotrivă, s-au îngreuiat și s-au ispitit a-i împresura cu multe feluri de rele, iar proorocescul cuvînt cheamă pe toată lumea spre dănțuire. 2 Cîntați Domnului, bine-cîntați numele Lui, binevestiți din zi în zi mîntuirea Lui! Zice: În fiecare zi vestiți facerea Lui de bine. Apoi, învață și cui se cuvine a aduce vestirea: 3 Vestiți întru neamuri mărirea Lui, întru toate noroadele minunile Lui! Îndulcească-se tot neamul oamenilor de învățătura aceasta și să învețe dumnezeieștile faceri de minuni. 4 Că mare este Domnul și lăudat foarte. Înfricoșat este mai presus decît toți dumnezeii. Că Domnul tuturor are negrăită mărime, și a arătat puterea Sa asupra dumnezeilor mincinoși, vădind înșelăciunea lor. Și a arătat acest lucru prin cele adăugate: 5 Că toți dumnezeii neamurilor sînt draci, iar Domnul cerurile a făcut. Pentru Dînsul zice și Fericitul Pavel: „De-ar fi cunoscut, nu ar fi răstignit pe Însuși Domnul slavei.” Că cei ce se numeau „dumnezei” s-au arătat draci răi, iar Dumnezeul nostru S-a arătat făcător al cerurilor: căci, în vremea Patimii Lui celei de voie, nu numai că soarele s-a întunecat, și pietrele s-au despicat și catapeteasma Bisericii s-a sfîșiat, ci și Puterile cerurilor s-au clătinat. Și, în scurt să zic, toate acestea îngrozeau cu desființarea, văzînd pe Cel ce poartă toate spînzurat pe Cruce. 6 Mărturisire și frumusețe - înaintea Lui; sfințenie și mare cuviință - întru sfințirea Lui. Că și după ce a luat asupră-Și firea omenească și S-a arătat oamenilor prin aceasta sloboade strălucirile marii Sale cuviințe și pe toți îi trage spre închinăciune. Că „sfințenie a Lui” a numit Biserica pe care a luat-o asupră-Și. Iar „frumusețea” a pomenit-o și în Psalmul 44, cînd a zis: „... frumos cu podoaba mai mult decît fiii oamenilor.” 7 Aduceți Domnului strămoșiile neamurilor, aduceți Domnului mărire și cinste! 8 Aduceți Domnului mărire numelui Lui! Deci: Alergați, toți oamenii, către Stăpînul ce voiește să vă mîntuiască și Lui aduceți închinăciunea cea cuviincioasă. Și, nevăzîndu-L pe Făcătorul de bine cu ochii trupului, numelui Lui aduceți cîntarea de laudă! Ridicați jertfe și intrați în curțile Lui! 9 Închinați-vă Domnului în curtea cea sfîntă a Lui! „Jertfe” le numește pe cele cuvîntătoare, pe care le vedem aducîndu-se și jertfindu-se totdeauna de preoți. Iar prin mulțimea „curților” însemnează bisericile. Și, dealtfel, nu a poruncit aceasta Iudeilor, ca cineva să creadă că e vorba de jertfele Legii celei vechi, ci „strămoșiilor neamurilor”, care aduc în biserici jertfele Noului Așezămînt. Dumnezeu a mai-nainte vestit pentru acestea și prin alt Prooroc, vorbind către Iudei: „Nu este voia Mea întru voi și jertfă nu voi primi din mîinile voastre. Că, de la răsăriturile soarelui pînă la apusuri, mare este numele Meu întru neamuri, și în tot locul se aduce numelui Meu tămîie și jertfă curată.” Să se clatine de fața Lui tot pămîntul! Iar Achila: „Chinuiți de naștere de la fața Lui, tot pămîntul!” Așa încă și Simmah. Și se aseamănă acestea cu cele zise de Proorocul Isaia: „Pentru frica Ta, Doamne, în pîntece am luat, și am chinuit și am născut duhul mîntuirii Tale, pe care l-am făcut pe pămînt.” Deci și aici proorocescul cuvînt poruncește neamurilor ce au primit mîntuitoarele semințe să chinuiască, și să nască buna-credință, să se clatine din starea mai dintîi, și să se proptească și să se înfigă întru dumnezeieștile legi. 10 Spuneți întru neamuri că Domnul S-a împărățit, pentru că a întărit lumea, care nu se va clăti. Deci: Propovăduiți împărăția Dumnezeului tuturor, Care a schimbat lumea cea rătăcită și a arătat-o întemeiată pe ceea ce se purta ici și colo. Așa zice încă și Simmah: „Domnul S-a împărățit, și a întemeiat lumea nestrămutată.” Deci se vădește că împărăția lui Dumnezeu e veșnică, dar atunci s-a arătat, prin schimbarea lucrurilor. Judeca-va noroade cu îndreptare. Fiindcă L-a arătat Împărat pe Dumnezeu, după cuviință pomenește și Judecata, înalt-propovăduind îndreptarea acesteia și dreptatea. 11 Veselească-se cerurile și să se bucure pămîntul, Zice: Cu oamenii, împărtășească-se toată zidirea de veselie, cele cerești și cele pămîntești să se sature de dulceață! Că, dacă Îngerii se bucură pentru un păcătos ce se pocăiește, cu adevărat au mai mare veselie pentru schimbarea tuturor oamenilor. clătească-se marea și plinirea ei! Iar Teodotion și Simmah, așa: „Răsuna-va marea împreună cu plinirea ei.” Că toată viața oamenilor, care seamănă cu furtuna mării, va primi răsunarea dumnezeieștilor propovedanii. Totodată proorocește și sculările celor necredincioși asupra propovăduitorilor adevărului, după cum am arătat și întru alți Psalmi. [COLOR=#800080][1][/COLOR]înțelesul literei |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|