![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() TÎLCUIREA PSALMULUI 114 Aliluia. Iubit-am pe Domnul, că va auzi glasul cererii mele, 2 că a plecat urechea Sa mie. Proorocia ne învață că ei zic acestea: Cele dumnezeiești îmi sînt mie mai dulci decît toate, și a sluji lui Dumnezeu îmi este mai vrednic de iubit decît celelalte, că primește cererile mele și mă învrednicește de ajutorul Său. Și în zilele mele Îl voi chema pe El. Pentru care, în toată viața mea Îl voi lăuda și voi cere ajutorul de la Dînsul. Apoi, povestește mulțimea celor dureroase: 3 Cuprinsu-m-au chinuirile morții, primejdiile iadului m-au aflat, Chiar „chinuiri” se numesc durerile aceleia ce naște, așadar din metafora aceasta se numesc „chinuiri” ale iadului primejdiile ce duc către moarte. Deci zice: Sînt împresurat cu multe și felurite primejdii grele, cît lîngă însăși moartea m-am apropiat și la înseși porțile iadului am ajuns. necaz și durere am aflat. 4 Și numele Domnului am chemat: Dar, după ce am căzut întru acestea, nu m-am dat pe sine-mi la odihnă și la trîndăvie, nici nu m-am adus pe sine-mi la alte mîngîieri ale vieții acesteia, ci, vărsînd plîngeri și lacrimi și totdeauna jelindu-mă, ceream dumnezeiescul ajutor. Și putem învăța aceasta mai cu de-amănuntul din IstoriaMacabeilor: pentru că, fugind în pustie și topindu-se cu foame și cu sete, ucenicii bunei-credințe L-au rugat pe Dumnezeu, și au dobîndit ajutorul de la Dînsul. Doamne, izbăvește sufletul meu! Zice: Jelindu-mă, acestea ziceam: Ajută-mi – o Stăpîne! – și slobozește sufletele noastre de relele ce sînt puse asupră-ne. Și, rugîndu-mă, eu știam că voi dobîndi cererea, că am deprins prin cercare multa Lui iubire de oameni. Că aceasta a adăugat: 5 Milostiv este Domnul și drept, și Dumnezeul nostru miluiește. Pentru că revarsă oamenilor izvoarele milei. Are încă și dreptate, și îi muncește pe cei ce nedreptățesc și nu voiesc să se pocăiască. Însă, pomenind de două ori mila, de dreptate a făcut pomenire o singură dată, că iubirea de oameni a Lui Dumnezeu biruiește hotărîrea dreptății. 6 Cel ce păzește pe prunci, Domnul. Că face atîta purtare de grijă pentru toți oamenii, încît și pe prunci îi învrednicește de toată grija. Și nu Se grijește numai de cei născuți, ci și pe cei ce sînt ascunși întru însuși pîntecele maicilor, și în ape împuțite înoată și sînt închiși în loc întunecat și strîmt îi păzește, și îi mîntuiește, și îi săvîrșește, și la lumină îi scoate, și le dăruiește izvoarele laptelui, și îi slobozește de dracii ce îi vrăjmășesc și, în scurt să zic, îi împărtășește de părintească Pronie. Și nu așa prost a făcut pomenirea acestora proorocescul cuvînt, ci învățîndu-ne că Dumnezeul tuturor nu răsplătește numai roadele drepților, ci și începe facerea de bine, și zidește pe cei ce nu sînt, și îi grijește după ce i-a plăsmuit, iar după vîrsta cea desăvîrșită așteaptă rodurile dreptății, și atunci iarăși îi înconjură pe cei buni cu facerile de bine. Smeritu-m-am, și m-a mîntuit. Iar Simmah, așa: „Obosit-am, și m-a mîntuit.” Că, dacă pruncii ce nu au primit încă cunoștința Lui dobîndesc atîta purtare de grijă de la Dînsul, cu mult mai vîrtos îi împărtășește de mîntuire pe cei ce Îl cheamă pe Dînsul curat. Deci, îndată ce ne-a văzut smeriți de primejdii, ne și învrednicește de al Său ajutor. 7 Întoarce-te, suflete al meu, la odihna ta, că Domnul bine a făcut ție: Se îmbărbătează pe sine-și și se ascut către bărbăție, arătînd mulțimea dumnezeieștilor faceri de bine și învățîndu-se pe sine-și că, măcar de vor primi și moartea pentru buna-credință, se vor muta la viața cea veselitoare și fără de scîrbă, că pe aceea a numit-o „odihnă”. Și arată aceasta și cele adăugate: 8 că a scos sufletul meu din moarte, ochii mei din lacrimi și picioarele mele din alunecare. 9 Bine voi plăcea înaintea Domnului, în latura celor vii. Iar „latură a viilor” nu numește viața aceasta de acum - întru care sînt plîngeri, și tînguiri, și boli, și morți, și păcate și primejdii – ci viața izbăvită de toate acestea, întru care fără de trudă este avuția faptei bune și bogăția dreptății se dobîndește fără osteneli. Că cei ce voiesc să o adune cu osteneli pe aceasta aici, acolo o vor mult-înmulți fără de osteneli. Deci aduc lauda de mulțumire fiindcă ochii lor s-au izbăvit de a lăcrima, și picioarele lor au scăpat de viața cea alunecoasă, iar sufletul lor a putut să fugă de moartea păcatului. Și se învață pe sine-și să sufere vitejește năpădirile ispitelor celor scîrbicioase, și să defaime moartea, fiindcă morții îi urmează viața cea fără de scîrbă. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|