![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Eu dupa ce aleg arpacasul de impuritati, il spal in noua ape. Pun sa arda si o candela. De fiecare data cand spal arpacasul spun rugaciunea ,,Tatal nostru".
Apoi, intr-o oala de tuci pun la o cana de arpacas trei cani de apa. Las sa fiarba, iar spre sfarsit adaug si putina sare. Acopar vasul cu un capac, iar dupa ce se raceste continutul adaug: zahar, esenta de rom, nuci macinate si cateva nuci taiate. Pun pe un platou continutul, apoi ii dau forma dorita cu mana si finisez cu lama unui cutit. Dau prin razatoare, apoi prin sita biscuiti de post si acopar coliva. Pun forma de cruce si apoi pun cacao. In jurul crucii pun putina nuca de cocos. Cu un pahar pentru tuica muiat in cacao, mai fac pe margine niste cercuri care se intrepatrund si astfel ii dau o forma mai frumoasa. Cand trebuie s-o duc la o distanta mai mare sau cand ma grabesc, pun coliva intr-o caserola, pun putin biscuite ras si nuca de cocos, fac o cruce din miez de nuca nemacinata si gata. Caci Dumnezeu vrea sa facem cat mai multe colive, nu sa fie dichisite si sa le facem rar. |
|
#2
|
|||
|
|||
|
Eu cand fac coliva la 1kg. de arpacas pun 1 kg. de zahar. Se pune in general 3 masuri de apa, dar ca sa nu fierb mult acopar arpacasul (care a fost spalat in prealabil in mai multe ape pt. a fi curat, nu conteaza nr. lor-9, 12-) cu apa aproximativ 5 cm. dupa care intr-un ibric pun apa la fiert (trebuie neaparat in clocot pt. a nu intari graul) si adaug treptat atat cat este nevoie pt. a fi fiert bine graul. Se pune si putina sare. Cand arpacasul este fiert bine, adaug zaharul si mai fierb putin pana devine consistent. Atentie atunci cand se pune zaharul ca daca arpacasul nu este fiert bine acesta il intareste. Adaug stafidele, pe care le-am ales sa nu aiba cumva codite si sa fie unele dulci pt. a nu iesi coliva acrisoara din cauza lor. Dupa ce sting focul acopar cratita cu un prosop de bucatarie curat care a fost udat si stors inainte pt. a nu se face acea crusta deasupra si mai pun si un capac. A doua zi amestec arpacasul fiert cu esenta de rom, vanilie, coja rasa de lamaie si portocala, scortisoara si nuca pisata. O aranjez pe un platou in forma dorita, pun un strat de biscuiti razuiti pt. a nu se inmuia crucea, acopar in general cu cacao toata coliva si fac crucea din bomboane argintii de ornat, sunt unele lunguiete, pe care le pun orizontal. Niciodata esentele nu se pun atunci cand este fierbinte compozitia deoarece o amarasc.
|
|
#3
|
|||
|
|||
|
Poate sunt eu mai ciudat, insa mie imi place coliva ca aliment. Mama se duce la nu stiu ce manastire sa-i faca pomana bunicii si de fiecare data cand se duce plateste o suma modica de bani calugarilor de acolo, care pregatesc o coliva excelenta. Si dupa ce imparte pe acolo mai imi aduce si mie putina acasa. Iar eu abia astept, pentru ca imi place foarte mult (am mai mancat coliva, dar ca aia nicaieri).
Daca va intereseaza pot sa o intreb pe mama unde exact se duce, e un loc cat de cat cunoscut din ce am inteles, iar data viitoare cand vreti sa faceti o coliva puteti sa treceti pe acolo sa comandati una, doua sau cate aveti nevoie. Intr-un fel imi pare rau ca e asociata numai cu inmormantarile si parastasele, daca ar fi dupa mine as face din coliva un desert pentru orice ocazie (ca si macinicii) - insa cutumele social-religioase nu permit asta. |
|
#4
|
|||
|
|||
|
no problem;in cartile de bucate sunt cateva retete in care se foloseste arpacasul - desert si nu numai.
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine. Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc." |
|
#5
|
|||
|
|||
|
Citat:
in privinta colivei ca desert, am citit intr-o carte ca Elena Ceausescu era innebunita dupa coliva... si-o prepara singura acasa, ca desert, si o manca fara sa o duca la biserica sa fie sfintita! nu i-a ajutat prea mult faptul ca ii placea coliva... |
|
#6
|
|||
|
|||
|
Am avut ocazia sa mananc coliva asa cum se pregateste la muntele Athos. M-a surprins faptul ca nu prea seamana (nici ca aspect si nici la gust) cu cea facuta la noi. Mi-a placut tare mult, mai ales pentru ca era bogata in stafide, alune si migdale.
Reteta Ingrediente: grau (sau arpacas), paine prajita si faramata (pesmet), stafide (din struguri albi), nuci, migdale, alune (toate macinate), seminte de pin, susan (prajit si frecat in mojar), zahar pudra, scortisoara macinata, putina sare; pentru decor: migdale (intregi), jumatati de miez de nuca, stafide, seminte de pin, seminte de rodie. Preparare: Cu o seara inainte, se spala graul in mai multe ape si se pune in apa rece, cu putina sare. Se lasa pe foc, sa fiarba 10 minute, dupa care se acopera cu un servet curat, mai gros (neaparat de in, ca sa respire) si se lasa vasul intr-o camera calda, ferit de curentii de aer. Dimineata, pentru ca graul s-a umflat si e posibil sa nu mai fie tot acoperit de apa, se scutura bine vasul, apoi se adauga jumatate din cantitatea de paine prajita si maruntita, precum si restul ingredientelor (mai putin zaharul), si se pune din nou vasul sa fiarba, la foc mic. Cand a fiert bine graul si zeama a scazut suficient, se adauga restul de paine prajita si zaharul, se amesteca, apoi se pune pe platoul pentru servit, se modeleaza cu mana in forma dorita si se acopera pentru scurt timp cu hartie absorbanta. Dupa ce hartia a absorbit surplusul de umezeala, se decoreaza cu migdale, nuca, stafide, seminte de pin si de rodie. In loc de paine, se pot folosi biscuiti sfaramati. De asemenea, in compozitie se mai poate adauga coaja de lamaie sau de portocala zaharisita. |
|
#7
|
|||
|
|||
|
@Marius 22: unde se gasesc seminte de pin sau de rodie la noi?
@mirelat: iti dau raspunsul azi. |
|
#8
|
|||
|
|||
|
@mirelat: este vorba de Schitul Darvari.
|
|
#9
|
|||
|
|||
|
Eu am facut coliva dupa reteta Carminei (multumesc!).
Dupa ce vin de la Biserica voi vedea cum a iesit, dar sper ca foarte buna. O zi frumoasa doresc tuturor! |
|
#10
|
|||
|
|||
|
Carmina, sa stii ca am urmat intocmai indicatiile tale, si mi-a iesit o coliva minunata!
Iti multumesc! |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Reteta cu fructe de mare | angiteo | Intrebari utilizatori | 58 | 25.09.2016 23:26:43 |
| Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 10:18:42 |
| desen coliva | andrada3 | Sfanta Liturghie | 4 | 12.05.2011 22:52:43 |
| Ce semnifică coliva | sofronie | Generalitati | 1 | 30.01.2011 03:00:57 |
| Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 16:56:59 |
|
|