![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Sphia exista schituri romanesti pe Athos care nu tin de BOR desi calugarii de acolo in majoritatea lor au fost calugari in tara mult timp . La fel exista biserici romanesti in strainatate care nu tin nici ele de BOR. Aceste biserici sint sub ascultarea Mitropoliei de care tin dar fac slujbele in limba romana. Nu au mai multa legatura cu BOR decit au alte biserici ortodoxe de alta limba decit romana. Acesti preoti sint fie hirotoniti aici fie au fost de mult cindva in Romania (si au "evadat" din lagarul comunist sau au fost explulzati)
Duhovnicul meu are 3 parohii in 3 orase din Germania aflate la sute de Km distanta. Cit ii este de greu trebuie sa-l intrebi pe el, eu stiu ca sint multumit de serviciile lui dar pentru ca datorita distantei asi putea participa doar la 2 Liturghii pe luna, sint bucuros ca am posibilitatea de a merge si la slujbele bisericii aflate sub BOR. Nu sint singurul si nu deranjaza nici pe duhovnicul meu, nici pe cel sub BOR faptul acesta. Intrebarea ta cu mai multi preoti trimisi din tara. Unul singur din cei din Germania (al nostru, o spun cu oarecare mindrie) are salariu pe care-l primeste din donatia lunara benevola de la enoriasi, restul trebuie sa se descurce cum pot. CAm citi preoti crezi ca vor sa vina in Germania sa lucreze o munca nécalificata in timpul saptaminii (ca altfel moare si el si familia de foame)si sa fie preot duminica? Si cam citi bani crezi ca aduna duminica din pomelnice? O parohie intr-un orasel mic inseamna cel mult 50 de oameni la Liturghie.Iar daca te gindesti ca un preot cu o parohie in tara (una modesta) are vila, masina, plus respectul de a fi preot, cum nu o sa aibe in diaspora, cred ca raspunsul vine de la sine. Acum citiva ani am primit ajutor de la statul roman pentru a cumpara biserica. Nu stiu daca se mai acorda inca si depinde mult de cine e la conducere, de situatia financiara si nu in ultimul rind de preotul care trebuie si sa aibe relati si sa-si doreasca cu tot sufletul construirea/cumpararea unei biserici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
@bmd
Tu ai dreptate cumva, dar eu tocmai asta vreau sa aflu si vad ca este neclar si la voi (aici in forum): Ori primesc preotii ajutor financiar (salariu) din tara si atunci poate pot fi trimisi mai multi in conditiile astea, ori nu primesc, si atunci sigur ca nu este dispus sa vina nimeni? Ca sa-i plateasca o parohie este aproape imposibil, sau ar trebui sa fie acei oameni f.bogati. Din pacate, si asta este problema mare, este cum spuneti voi, ca nu au timp preotii. Adica au de umblat la mai multe biserici si nu tin decat decat cateva slujbe si nu au timp nici sa se implice mai mult in parohie (ca duhovnic, sa ajute oamenii etc.) E si problema bisericii, ca lacas, pentru ca trebuie in unele locuri s-o imparta cu alte comunitati si atunci sunt discutii cu timpul alocat si cu cheltuielile. Mai nou se cere si chirie pe locas. Voi cum ati putut sa cumparati biserica? Am vazut si eu pe net, ca unele comunitati si-au cumpart biserica. @Fani - interesant ce spui tu. Cam asa este. Sunt platiti preotii de statul german sau belgian? Intra-devar nici preotii nu sunt prea uniti in diaspora, BOR nu este prea unita si activa acolo. In alta odrine de idei, interesant este si faptul ca totusi preotul este f.important in diaspora, pentru ca in jurul sau si al bisericii se aduna comunitatea. In tara, te duci la biserica, ai serviciu, prieteni, familie, duhohvnic, biserica in fiecare zi deschisa. In diaspora oamenii sdunt singuri, au probleme si acolo, la preot si la biserica gasesc ajutor, alti oameni cu care sa comunice. Si daca preotul nu are timp si nu este platit, este greu... Oricum va multumesc ca mi-ati impartasit din experienta voastra. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In Belgia, preotii ortodocsi sunt platiti de stat pentru ca Biserica Ortodoxa (in intregime) este recunoscuta ca una din religiile de stat. In Gremania nu. Aici la Bruxelles este si o parohie romana foarte buna si activa, de admirat cate se fac. |
|
|||
|
|||
![]()
Sophia un preot adevarat se duce tocmai acolo unde nu vrea nimeni un sat pierdut de lume sau in diaspora. Banii n-ar trebuii sa fie hotaritori ca doar sint alte meserii mai banoase, hotaritor ar trebuii sa fie cit de mult poti tu ajuta ca preot la mintuirea oamenilor. Desigur necesita un pic de "nebunie" dar fara ea nu se poate sa fi crestin, darmite preot bun.
Acum treaba asta cu timpul este f. relativa. Am un calugar aflat f. departe cu care vorbesc f. rar si cu care ma intilnesc si mai rar dar ajutorul lui se simte in viata mea si daca nu stam tot timpul impreuna. In diaspora omul este invatat sa se descurce singur asa ca preotul nu-i chemat de obicei pentru orice lucru iar pt spovedanie, un maslu, o rugaciune isi gaseste fiecare timp. Noi am stat citiva ani intr-o biserica catolica (fara sa platim ceva) apoi cind am avut ocazia am cumparat o biserica in rate (mai platim si acum) au mai venit ajutoare de la statul roman, de la intreprinderi germane, de la oameni mai instariti.... Biserica aflata sub jur. Mitropoliei grecesti este si acum intr-o biserica protestanta (facem Liturghia dupa ei, nu ne cer bani, e greu dar este mai greu fara Liturghie) Adunatul in jurul bisericii/preotului eu nu o vad deloc ca avantaj. Dimpotriva! Exista f. mult duh lumesc care se strecoara in biserica datorita amestecului dintre credinta si sentimentul national. Un hram devine cel mai ades un bal.... Iar ajutorul intre romanii ![]() Esti preoteasa cumva? |
|
|||
|
|||
![]()
Bmd, da ai dreptate cu romanii.
In legatura cu unirea in jurul preotului este totusi o problema. Oamenii se intalnesc la biserica. Si nu ma gandeam neaparat la baluri sau petreceri, ci la lucruri mai utile: scoala/gradinita romaneasca, revista, biblioteca, etc. Da, e bine ca ati putut cumpara biserica. Inteleg ca acum nu mai depindeti de nimeni. Sa auzi tot timpul ca nu sunt bani, ca nu vor mai fi slujbe, ca se pierde biserica, ca nu se poate aia, sau ailalta, este apasator. Si asta cand tu te duci la biserica sa uiti de lume si de greutati. Si nu, nu sunt preoteasa. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Cum spuneam adesea te intrebi daca romanii nu vin pentru altele decit pt Dumnezeu la biserica. Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Stiu ca suna jenant cid o fac in fata tuturor, insa din ce am vazut astia sunt preotii BIVOLI( in sens constructiv, ziditor) care duc la bun sfirsit constructia bisericii nu cei idealisti, visatori, altruisti si cu capul in nori care calca pe virfuri
|
|
|||
|
|||
![]()
Partial ai dreptate. O sa gate biserica si o sa fie una dintre cele mai frumoase din zona. [COLOR=red]Dar pretul este mult prea mare!!!! [/COLOR][COLOR=#000000]Esti insa sigur ca altfel nu s-ar fi putut? Nu de alta dar cunosc preot care a facut biserica in vremea in care Ceausescu le darima. A facut-o altfel iar la sfirsit n-au ramas doar zidurile solide si fresca frumoasa............[/COLOR]
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tot in costructie ca si aia. In germana nu exista inca toate textele liturgice (nu liturghia, ma refer la textele din minee, triod, etc).. preotul, care stie foarte bine greaca veche, traduce si retraduce in continuu (si cu mult har). Treaba trebuie sa faca toti parohienii prezenti sa intretina biserica.. Oamenii se mai si ajuta intre ei. Am ramas cu prietenii de viata de acolo. Multumesc lui Dumnezeu ca am gasit o asemenea parohie! Dar ca sa nu critic parohiile uninationale, si la cea romana de la Bruxelles la care merg cateodata se simte un duh advarat crestin si mai putin national. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cei din diaspora - cum este cu strana la voi? | sophia | Muzica Bisericeasca | 22 | 30.06.2011 16:11:41 |
Pentru cei diaspora (dar si din tara)-aveti biblioteca de carti religioase? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 6 | 08.10.2009 23:35:55 |
Are voie si interes BOR sa se dezvolte in diaspora? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 6 | 07.05.2009 18:15:08 |
Românii ortodocși din diasporă, în pelerinaj la mânăstirile moldave | cristiboss56 | Generalitati | 4 | 19.04.2009 12:03:37 |
|